"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвестори поки не вірять європейським центробанкам

Четвер, 15 серпня 2013, 19:39

Масштабна програма скупки облігацій Федеральною резервною системою США сприяла в останні роки ралі на ринках.

Президенту ЄЦБ Маріо Драгі в 2012 році вдалося перемогти євроскептиків, пообіцявши підтримку боргових ринків єврозони, передають "Ведомости".

Але коли Європейський центробанк і Банк Англії опублікували орієнтири своєї майбутньої грошової політики, щоб переконати інвесторів, що процентні ставки залишаться на рекордно низькому рівні, результати цього виявилися, м'яко кажучи, неоднозначними.

Фактична вартість запозичення на ринку зросла, а чимала частина інвесторів чекає підвищення базових ставок у більш ранні терміни.

Реклама:

Якщо скептицизм на ринку зміцниться, обом регуляторам знадобиться вживати додаткових заходів для стимулювання економічного зростання.

"Не схоже, щоб це спрацювало так, як планувалося", - каже Лоран Франсоле, керівник відділу аналізу інструментів з фіксованою прибутковістю Barclays. "Вперше ринки влаштовують перевірку центробанкам", - додає Роберт Македі, який курує глобальну стратегію BNP Paribas на ринках інструментів з фіксованою прибутковістю.

Центробанки встановлюють базові ставки за короткостроковими кредитами. Публікація орієнтирів грошової політики покликана вплинути і на довгострокові ставки, які залежать від багатьох факторів, у тому числі і від тенденцій на світовому ринку облігацій.

Прибутковість держоблігацій Німеччини і Великобританії зараз набагато вища, ніж 4 липня 2013 року, коли Драгі і новий керівник Банку Англії Марк Карні озвучили напрямки майбутньої грошової політики.

Прибутковість 10-річних британських облігацій на цьому тижні перевищила 2,6%, досягнувши максимуму за два роки.

У 10-річних німецьких облігацій вона також зросла, наблизившись до червневого піку. Тенденції в сегменті 10-річних бондів можуть поширитися і на ринок більш короткострокових запозичень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: