Україна втратить через бойкот Росії 250 мільйонів тільки на овочах і фруктах

Четвер, 15 серпня 2013, 10:35

Україна може втратити понад 30 млн. доларів через зупинку експорту овочів і фруктів у Росію.

Про це повідомляє "АПК-Інформ".

Літній період традиційно є сезоном активного експорту українських овочів і фруктів у Росію. На частку РФ припадає не менше 80% обсягу міжнародної торгівлі свіжої та переробленої плодоовочевої продукції в Україні.

За даними "АПК-Інформ: овочі та фрукти", зупинка експорту загрожує Україні втратою близько 30 млн. доларів виручки, яку країна щорічно отримує від експорту свіжої плодоовочевої продукції.

Реклама:

Основна небезпека в даному випадку підстерігає тепличну галузь України, відсутність експорту може призвести до масових банкрутств найбільших тепличних комбінатів країни.

Як вже повідомлялося, з сьогоднішнього дня фактично було припинено процес оформлення вантажів з плодоовочевою продукцією на кордоні з РФ.

За даними агентства, причиною зупинки експорту стала жорсткість перевірок овочів і фруктів на російській митниці з боку фітосанітарних служб. До того ж для повного оформлення потрібне отримання дозволу від Федеральної митної служби РФ, на отримання якого може знадобитися кілька днів.

Також зі слів представників компаній-експортерів витрати на митне оформлення вантажів з сьогоднішнього дня зросли мінімум на 10%.

У зв'язку з цим на російській митниці сформувалися великі черги українських фур зі свіжими овочами та фруктами. Ті компанії, які не встигли завантажити машини, згідно з укладеними контрактами з російськими покупцями, повністю припинили роботу в даному напрямку, так як з урахуванням нововведень поставляти продукцію на експорт до Росії стало зовсім невигідно.

Як відомо, проблема з експортом до Росії торкнулася не тільки плодоовочевої продукції, але й абсолютно всіх груп товарів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!