Між Білоруссю та Росією зріє "бензиновий" скандал

Середа, 14 серпня 2013, 09:34

Чиновники Міненерго і ФАС Росії з'ясовують зараз причини липневого стрибка оптових цін на нафтопродукти на 20%-30%.

Зростання було спровоковане ажіотажним попитом на паливних біржах, де продається лише 10%-15% виробленого в країні бензину, пишуть "Известия".

Учасники ринку одним із "зачинщиків" підйому біржових оптових цін на бензин у липні 2013 року називають білоруські компанії. Втім, в Міненерго не поділяють білоруську версію, а експерти вказують, що першими ціни підняли НПЗ "Роснефти" і "Газпром нефти".

З 1 по 7 серпня 2013 року на біржі попит на бензин "Регуляр-92" перевищував пропозицію на 96%-212%, "Преміум-95" - на 125%-210%.

Реклама:

Джерело у великій нафтовій компанії запевняє, що оптові ціни на бензин були накручені штучно шляхом роздування ажіотажного попиту на біржах, а накопичених резервів палива цілком вистачило б для задоволення планового попиту на бензин.

ФАС вже пообіцяла знайти винних і зажадала від нафтових компаній пояснень.

Але "нафтовики" наполягають, що однією з причин зростання оптових цін на бензин у липні 2013 року стало падіння обсягів продажів білоруського бензину на біржі, що призвело до дефіциту на внутрішньому ринку.

В кінці червня - початку липня білоруські компанії підняли ціни на своє моторне паливо, орієнтуючись на ціни на ринках Північної Європи та України (приблизно на 3-4 тис рублів за тонну дорожче, ніж продавали російські нафтовики).

При цьому на білоруських продавців бензину не поширюється спільний наказ ФАС і Міненерго про можливість підвищувати стартову ціну на партію палива, що виставляється не більше ніж на 20% від ціни закриття біржі попереднього дня.

Таким чином, віртуально білоруське паливо на біржі було присутнє, але за такою ціною його не купували, так як спочатку ціни у російських нафтових компаній були нижчими.

За словами представника концерну "Білнафтохім", інформація про те, що Білорусь не виконує свої домовленості з постачань нафтопродуктів до Росії, невірна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!