У Ставицького розраховують, що проблеми "Газпрому" знизять ціни на газ

Четвер, 1 серпня 2013, 11:51

У МіненергоУкраіни розраховують, що проблеми "Газпрому" в ЄС зроблять компанію більш зговірливою на переговорах з Україною.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Литва домагається перегляду формули ціни і зниження обов'язкових обсягів закупівлі газу у "Газпрому".

"Lietuvos dujos висунув жорсткі умови для укладення нового контракту з російським постачальником. Зараз ціна газу "Газпрому" для Литви - одна з найвищих у Європі, але монополія вже пропонувала Lietuvos dujos знижку в 20%", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Компанія Lietuvos dujos, імпортує газ до Литви, готова укласти новий контракт з "Газпромом" за умови зниження обов'язкових обсягів закупівлі сировини і зміни формули ціни за рахунок її меншою прив'язки до нафти, заявив глава литовської компанії Вікторас Валянтукявічюс.

Передбачається, що контракт буде укладено на термін не менше п'яти років, пише видання.

Але переговори з "Газпромом", пояснив Валянтукявічюс, зараз веде не Lietuvos dujos, а литовський  уряд.

Коли вони завершаться, невідомо, пояснив він, а цінові й об'ємні параметри нового контракту з "Газпромом" будуть залежати від введення в експлуатацію терміналу зрідженого природного газу (ЗПГ) у Клайпеді, запланованого на 2014 рік.

Чинний контракт між "Газпромом" і Lietuvos dujos від 2005 року закінчується наприкінці 2014 року. У 2013-2014 роках поставки Lietuvos dujos, згідно з матеріалами "Газпрому", становитимуть до 1,5 млрд кубометрів на рік за ціною до 600 доларів за тисячу кубометрів.

Це одна з найвищих цін в Європі, але вона може змінюватися залежно від котирувань нафти. Мінімальний обсяг відбору за take-or-pay для Lietuvos dujos не розкривається, в 2012 році компанія закупила лише 1,16 млрд кубометрів.

"На відміну від тієї ж Литви, Україна пропонує "Газпрому" компроміс - знизити ціну на газ в обмін на створення тристороннього консорціуму. Поки російська монополія відмовляється обговорювати це питання, але проблеми в ЄС можуть змусити її змінити свою точку зору щодо України", - зазначив співрозмовник видання.

Глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, навпаки, впевнений, що в переговорах з "Газпромом" діє виключно аргумент сили.

"До цих пір домагалися зниження ціни ті компанії, які подавали на російську монополію до суду. Домогтися поступок в суді вже вдалося італійської Edison і німецької RWE", - нагадує Боровик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!