У Соркіна погрожують стримувати інфляцію ще 3-5 років

Четвер, 1 серпня 2013, 10:14

Пріоритетом для Нацбанку є збереження купівельної спроможності національної валюти шляхом підтримки в середньостроковій перспективі (від 3 до 5 років) низьких, стабільних темпів інфляції.

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку, передає "УНІАН".

При цьому регулятор нагадує, що забезпечення стабільності національної валюти є його основною конституційною функцією, і грошово-кредитна політика Нацбанку буде орієнтована на виконання цієї функції і надалі.

"При виконанні своєї основної функції Національний банк має виходити із пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі, яка представляє собою збереження купівельної спроможності національної валюти шляхом підтримки в середньостроковій перспективі (від 3 до 5 років) низьких, стабільних темпів інфляції, яка вимірюється індексом споживчих цін", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Реклама:

За інформацією НБУ, протягом перших шести місяців поточного року показник приросту індексу споживчих цін у річному вираженні знаходився в межах від мінус 0,8% (у березні та квітні) до мінус 0,1% (у червні).

Така динаміка, за оцінками Нацбанку, обумовлена ​​зростанням пропозиції продтоварів в результаті високого врожаю і на тлі стабільності світових цін на продовольство, відсутністю істотних коригувань адміністративно регульованих цін і тарифів, а також врівноваженою грошово-кредитною політикою, що не допускає шоків монетарного характеру і сприяє поліпшенню ринкових очікувань.

За інформацією Нацбанку, загальний обсяг кредитів, наданих банками суб'єктам господарювання, у першому півріччі 2013 зріс на 3,3%, що відбулося завдяки підтримуючим заходам регулятора для активізації кредитування реального сектора економіки і зниження вартості кредитних коштів на тлі зростання ресурсної бази банків.

Так, середньозважена процентна ставка за кредитами в національній валюті в червні 2013 року в порівнянні з початком року знизилася на 2,3 п.п. - до 15,3%, на міжбанківському кредитом ринку - на 5,8 п.п., до 2,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!