У Fitch заявили про ризик щодо поставок газу в Європу через Україну

Вівторок, 9 липня 2013, 16:56

Рішення "Газпрому" про призупинення авансових платежів за транзит газу НАК "Нафтогаз України" як мінімум до 2015 року створює потенціал помірних перебоїв у поставках газу в Південно-Східну Європу.

Так вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings, передає "Інтерфакс-Україна".

"Даний крок є ще одним негативним чинником для "Нафтогазу", який залежить від доходів від транзиту російського газу до Європи", - йдеться у повідомленні агентства.

Воно нагадує, що авансові платежі "Газпрому" мають велике значення для "Нафтогазу", який як і раніше залежить від підтримки з боку уряду України для покриття збитків від продажів газу на внутрішньому ринку зважаючи на низькі тарифи, що встановлюються державою.

Реклама:

За даними Fitch, з початку 2012 року "Газпром" провів авансові платежі "Нафтогазу" за транзит на суму 3,5 млрд доларів, які українська компанія використовувала для фінансування закупівель російського газу, в тому числі для поповнення сховищ.

Як повідомлялося, за словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, авансу в 1 мільярд доларів вистачить Україні до 1 січня 2015 року.

"Ми видали останній аванс в 1 мільярд доларів, цього вистачить до 1 січня 2015 року, і більше ми авансувати транзит не будемо", - сказав Міллер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: