"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Опікунська рада "Охматдиту" каже, що Кабмін їх обдурив

Вівторок, 9 липня 2013, 14:29

Громадські активісти обурені "цинічним використанням модернізації дитячої лікарні "Охматдит" для прикриття чергового розпилу державних коштів".

Про це йдеться у зверненні членів Опікунської ради НДСЛ "Охматдит", представників громадських організацій до прем’єра Миколи Азарова.

Активісти нагадали, що 3 липня уряд розподілив державні гроші за статтею, де вказане спрямування коштів "в тому числі на будівництво НДСЛ "Охматдит", виділивши на добудову лікарні лише 50 мільйонів гривень із 2,2 мільярдів.

"Для нас, волонтерів, це стало переконливим свідченням байдужості влади до реальних потреб українців. Опікунська Рада "Охматдиту" категорично проти маніпуляцій та цинічного використання модернізації лікарні для прикриття чергового розпилу державних коштів", - сказано у заяві.

Реклама:

Активісти вважають, що Азаров "має чесно визнати, що завершення модернізації та початок експлуатації нового корпусу "Охматдиту", де 25 тисяч важкохворих дітей могли б знайти порятунок, не відбудеться" в публічно обіцяний ним термін –  до кінця 2013 року.

На думку активістів, Азаров також має визнати, що Кабмін не зумів виконати доручення президента від квітня цього року про забезпечення безперебійного фінансування "Охматдиту".

Крім того, активісти обурюються "нездатністю Верховної Ради поставити інтереси дітей вище за інтереси пивних, алкогольних та тютюнових компаній", маючи на увазі відмову депутатів включити до порядку денного пакет законопроектів про підвищення акцизів на пиво, які б "дозволили б профінансувати не лише добудову "Охматдиту", а й інші невідкладні потреби української медицини".

"Вимагаємо від Вас публічних пояснень: як Ви плануєте виконати неодноразові обіцянки  президента Віктора Януковича у визначені терміни ввести в дію новий  сучасний корпус лікарні? Звідки плануєте брати кошти на завершення будівництва? Чи правдою є те, що Ви не підвищуватимете акцизи, а запропонували взяти позику під державні гарантії, заганяючи в боргову яму майбутні покоління українців?", - сказано у заяві.

"На жаль, ціна зволікання у даному випадку вже вимірюється втраченими життями дітей. Не можете знайти кошти на будівництво лікарні в обіцяні Вами ж терміни – пропонуйте Вашим міністрам взяти під опіку кожну важкохвору дитину України, життя якої не можна врятувати тут і зараз", - додали активісти.

Як відомо, 3 липня Кабмін виділив 50 мільйонів гривень на добудову "Охматдиту".

Тією ж постановою урядовці виділили 60 мільйонів для розширення Паркової дороги в Києві (там будується вертолітний майданчик для Віктора Януковича), 50 мільйонів - на закінчення будівництва транспортної розв'язки на Поштовій площі Києва (по цій дорозі возять все того ж Януковича), 70 мільйонів - аеропорту "Бориспіль" на добудову VIP-терміналу для офіційних делегацій, 30 мільйонів - Держуправлінню справами (на поточні витрати), 87,7 мільйонів - Мін'юсту, 74,6 мільйонів - на добудову житлового будинку СБУ в Києві та капремонт будівель СБУ, 82,6 мільйонів - на погашення боргів за чемпіонат Євро-2012.

Ще 40 мільйонів було виділено на реалізацію проекту "Українсько-китайське кіно", а 137, 5 мільйонів - для підготовки річниці Тараса Шевченка та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Перед цим активісти і волонтери провели кілька акцій за ухвалення закону про підвищення акцизів на пиво. Вони стверджували, що гроші від підняття акцизів мають бути спрямовані на добудову "Охматдиту".  

Українська правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: