Україна наростила негативний баланс міжнародної торгівлі овочами на 75%

Вівторок, 9 липня 2013, 11:21

Незважаючи на кризу перевиробництва овочів протягом двох сезонів поспіль, Україна продовжувала залишатися нетто-імпортером овочів у вартісному вираженні.

Про це повідомляє АПК-Інформ: овочі і фрукти.

Іншими словами, виручка від експорту овочів з України як і раніше набагато нижче, ніж вартість імпорту. Більше того, в сезоні-2012/13, який закінчився 30 червня, Україна наростила негативний баланс міжнародної торгівлі відразу на 75%.

"За нашими оцінками, витрати на імпорт овочів в сезоні-2012/13 перевищили виручку від експорту на 106 млн доларів, у той час як в сезоні-2011/12 перевищення становило близько 61 млн доларів", - говорить керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман.

Реклама:

За її словами, при цьому слід зазначити, що за останні п'ять років показник балансу міжнародної торгівлі овочами у вартісному вимірі постійно погіршувався.

Як повідомляється, основні витрати в цьому сегменті припадають на імпорт тепличних томатів у зимовий період.

У загальній вартісній структурі імпорту овочів на них припадає близько 48% всіх витрат імпортерів. На тепличні огірки доводиться ще 11% імпорту. У той же час Україна експортує цю продукцію в основному в літній період, коли ціни на тепличні томати та огірки значно нижче.

Як зазначається, баланс міжнародної торгівлі овочами в натуральному вимірі в сезоні-2012/13 був позитивним, незважаючи на погіршення вартісного балансу. Отже, можна зробити висновок, що Україна все більше експортує дешевої овочевої продукції власного виробництва і все більше ввозить дорогих імпортних овочів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: