"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС судитиметься з Росією з приводу утилізаційного збору на автомобілі

Вівторок, 9 липня 2013, 10:06

Євросоюз 9 липня подасть до суду Світової організації торгівлі позов проти Росії з приводу утилізаційного збору на автомобіль.

Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело в Мінекономрозвитку.

Як повідомляється, це перший позов до Росії з моменту приєднання до СОТ в серпні 2012 року, зазначив співрозмовник агентства.

Росія з 1 вересня 2012 року почала стягувати утилізаційний збір на легкові та вантажні автомобілі, які випускаються на території РФ або ввозяться з інших країн (крім країн Митного союзу), базовий розмір збору становить 20 тис рублів.

Реклама:

Винятки зі сплати зборів передбачені для окремих категорій осіб, які користуються пільгами при ввезенні автомобілів на територію країни, а також для виробників, які взяли на себе добровільні гарантійні зобов'язання щодо забезпечення безпечної утилізації випускаються ними машин.

Зобов'язання взяли на себе, зокрема, ВАТ "АвтоВАЗ", ВАТ "КАМАЗ", група "ГАЗ" і Sollers. Отже, всі основні російські виробники не платять утилізаційний збір.

На думку експертів, утилізаційний збір введено з метою захисту російських автовиробників після зниження митних зборів на імпортні автомобілі в рамках вступу Росії до СОТ.

ЄС піддав механізм справляння утилізаційних зборів жорсткій критиці, ця тема багаторазово піднімалася на двосторонніх переговорах всіх рівнів.

У травні урядова комісія схвалила законопроект, який повинен був зняти претензії ЄС. Документ поширює утилізаційний збір на вітчизняних виробників, позбавляючи їх конкурентної переваги, яке влада ЄС вважає не відповідними нормами СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: