НБУ отримав можливість виготовляти офіційні бланки

Вівторок, 9 липня 2013, 09:17

Парламент розширив повноваження Нацбанку, надавши йому право друку всіх документів із спеціальними елементами захисту - від цінних паперів та акцизних марок до посвідчень особи.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, 8 липня парламент передав на підпис президентові прийнятий 4 липня закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо повернення держконтролю і виробництва держпідприємствами документів і бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту".

"Закон покликаний ліквідувати брак підприємств для друку низки документів, яка виникла після того, як в середині червня підприємства приватного консорціуму ЄДАПС позбулися тендеру на виробництво закордонних паспортів", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Документ визначає, що державні підприємства, що входять до сфери управління Нацбанку, будуть монопольно виготовляти бланки цінних паперів.

Як пише видання, тільки вони постачатимуть органам влади бланки для оформлення результатів надання адміністративних послуг, бланки паспортів та посвідчень особи, бланки документів, що підтверджують спеціальний статус особи.

Для цього НБУ було дозволено виготовляти всі види бланків, включаючи бланки документів із спеціальними елементами захисту (у тому числі бюлетенів для голосування на виборах), а також марки акцизного податку.

Нацбанк вже оголосив про свою готовність виконати держзамовлення.

"Підприємства НБУ мають необхідне обладнанням і оснащені передовими технологіями, а також володіють величезним досвідом в організації виготовлення друкованої продукції, яка повинна мати особливі технічні характеристики і високий ступінь захисту від підробок. Тому ми констатуємо свою готовність до виконання державних замовлень на виробництво документів і бланків з елементами захисту", - заявив голова НБУ Ігор Соркін.

Раніше в уряді оцінили цей ринок в 2 млрд гривень на рік. Передача друку документів держструктурам повинна знизити витрати держбюджету.

Основним мотивом розширення повноважень НБУ могла стати зовсім не спроба вирішити проблему друку паспортів.

"Основна суперечка ведеться навколо бланків суворої звітності, зокрема виборчих бюлетенів. Всі підприємства НБУ мають особливий режим допуску, і на них не може зайти навіть депутат, тому контроль кількості надрукованих бюлетенів стане неможливим", - пояснює глава парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!