"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри вважають, що депозитні ставки суттєво не зміняться

Понеділок, 8 липня 2013, 20:35

Ставки банківських депозитів в Україні після стійкої тенденції до зниження, що намітилася на початку 2013 року, до липня майже досягли "дна" і в найближчі кілька місяців суттєво не змінюватимуться.

Так вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"У найближчі два-три місяці ставки депозитів суттєво не змінюватимуться. У зв'язку з тим, що кредитні ризики банків залишаються високими і банки продовжують очищення балансів від проблемних активів, суттєвого зростання кредитування найближчим часом не відбудеться, тому й депозитні ставки залишаться практично незмінними", - сказав голова правління "VAB Банку" Денис Мальцев.

За оцінкою директора казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Кравченка, банки наразі не готові суттєво зменшувати депозитні ставки, оскільки надлишок короткострокової ліквідності за відсутності довгострокових ресурсів збільшує ризики для банків.

Реклама:

"Банки побоюються, що висока ліквідність банківської системи - тимчасове явище, тому суттєвих змін на депозитному ринку не очікується. У серпні-вересні ставки можуть традиційно піти вгору у зв'язку зі зростанням ділової активності, але різких змін не прогнозуємо", - додав він.

Директор департаменту розвитку продуктів банку "Фінанси та Кредит" Наталя Кравець, у свою чергу, зазначила, що банк останнім часом не переглядав ставок за депозитами і поки що не планує їх змінювати.

"Ринок депозитів зберігає незначний тренд на зниження. Якщо і спостерігається рух у бік підвищення ставок за депозитами, то це точкове, невелике коригування на певні короткі терміни", - додала експерт.

Водночас виконавчий директор "Першого українського міжнародного банку" Стефан Гуглієрі вважає, що до кінця літа депозитні ставки можуть зменшитися на 1%-1,5% п.п. за вкладами у гривні та на 0,3%-0,5% п.п. за вкладами в іноземній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: