СБУ хоче вивести "з тіні" закупівлі держпідприємств

Понеділок, 8 липня 2013, 14:58

СБУ запропонувала Кабміну зобов'язати держпідприємства, які здійснюють закупівлі за власні кошти, публікувати результати закупівель на державному веб-порталі з питань держзакупівель.

Про це йдеться у відповідному листі № 149 "Про криміналізації сфери державних закупівель", пише ZN.UA.

Як йдеться в листі, "від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні угоди у сфері держзакупівель збитки становлять 10-15% (35-52,5 млрд гривень) видаткової частини держбюджету щорічно".

СБУ виділяє три "основних проблемних аспекту" проведення держзакупівель, пише видання.

Реклама:

По-перше, "окремі норми чинного законодавства ще більше сприяють корупційним проявам для оволодіння бюджетними коштами".

Серед них СБУ називає "звільнення значної частини держпідприємств від обов'язкового використання процедур закупівель під час придбання товарів, робіт і послуг".

Таке використання є обов'язковим лише при закупівлях, які держпідприємства проводять за бюджетні кошти, йдеться у повідомленні.

Крім того, "розширено перелік товарів, робіт і послуг, на які не поширюється дія" профільного закону, "скасовано положення про типову форму договору", а порядок проведення перевірок держзакупівель відтепер встановлюється Кабміном, а не Держфінінспекцією.

По-друге, Держказначейство ввело додаткові процедури для отримання коштів з держбюджету. Зокрема, з вересня 2012 року було введено обов'язкове узгодження платежів зі спецфонду держбюджету регіональними представництвами Міністерства фінансів.

Як наслідок, через відсутність погодження не була здійснена оплата вже виконаних договорів. Ці зобов'язання були перенесені як кредиторська заборгованість на 2013 рік.

Нарешті, через перерахування бюджетних коштів наприкінці року "замовники не можуть їх ефективно освоїти, а якість і прозорість проведення держзакупівель істотно знижується".

Для усунення передумов зловживань у сфері держзакупівель СБУ пропонує внести наступні зміни до закону про держзакупівлі:

- зобов'язати держпідприємства оприлюднити результати держзакупівель за власні кошти, а також "під час оцінки замовниками пропозицій конкурсних торгів обов'язково перевіряти у учасників наявність власних виробничих потужностей, матеріально-технічної бази, а також кваліфікованих кадрів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: