"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС та Україна проведуть експертизу реверсних поставок газу

П'ятниця, 5 липня 2013, 11:11

Київ і Брюссель проведуть юридичну експертизу поставок газу з країн ЄС до України для легалізації цього питання, щоб уникнути спірних питаннях.

Про це йшлося на зустрічі міністра енергетики й вугільної промисловості України Едуарда Ставицького з єврокомісаром із питань енергетики Гюнтером Оттінгером, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Ставицького.

Зокрема, у ході обговорення проблематики поставок природного газу в Україну з території країн ЄС сторони розглянули два варіанти, напрацьовані українськими фахівцями, які повинні ще пройти експертну оцінку Європейської комісії для того, щоб визначити можливі шляхи вирішення цього питання.

"З боку деяких монополій звучать обвинувачення у відношенні того, що це (поставки газу в Україну з ЄС) - певного роду махінації. Повторюся ще раз: жодних махінацій немає", - запевнив Ставицький.

Реклама:

При цьому він уточнив, що на даний момент ідеться про проблематику коридору "Словаччина – Україна".

"Вам відомо, що цей коридор буде одним із найпотужніших, бо його можливості складуть, як мінімум, 10 млрд кубометрів газу на рік. Ми не говоримо про те, що саме цей обсяг ми й будемо закуповувати, ми говоримо про те, що наша країна отримає достатні потужності для диверсифікованості поставок природного газу в Україну за справедливою ціною", - пояснив Ставицький.

"Не більше того. Ми нікого не хочемо скривдити, ми тільки хочемо досягнути цих домовленостей, які відповідають міжнародним стандартам", - додав він.

Міністр звернув увагу на те, що в плані пошуку юридичного рішення йдеться не про якусь конкретну компанію, бо газ на європейський ринок поставляється й із Норвегії, Алжиру, Мозамбіку, Нігерії.

"Тобто, коли ми купуємо його на спотовому ринку, він не фігурує як газ із якоїсь країни, він обчислюється обсягами", - уточнив він.

У зв'язку з цим Ставицький наголосив необхідність проведення юридичної експертизи для того, щоб не було "негативних наслідків для наших партнерів і нас самих, щоб не виникало суперечливих питань щодо якихось штрафів, судів".

Крім того, міністр повідомив, що тестовий режим поставок газу зі Словаччини, який почався 15 травня, буде тривати, "доки ми не вирішимо, яким шляхом будемо просуватися після проведення експертизи".

Коментуючи загострення російської позиції на адресу України, Ставицький заявив: " Це означає, що ми на правильному шляху... Якщо хтось реагує, це означає, що ми діємо правильно. Технологічно Словаччина готова до транзиту. Тепер треба визначити юридичний шлях, яким ми можемо йти".

Міністр запевнив, що така експертиза має бути готова до вересня.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!