Уряд зняв заборону на імпорт коксу

П'ятниця, 5 липня 2013, 11:01

Кабінет міністрів 4 липня 2013 року зняв повну заборону на імпорт коксу.

Учасники ринку та галузеві експерти пов'язують такий крок влади з погрозою застосування країнами-імпортерами української металопродукції відповідних торгових обмежень, пише "Комерсант-Україна".

У 2013 році в Україні може бути імпортовано не більше 210 тис тонн коксу, випливає з постанови уряду №462.

Таким чином, уряд зняв повну заборону на імпорт коксу, який був введений 1 червня.

Реклама:

Ініціатором перегляду рішення виступив меткомбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг". За даними "Металургпрому", в 2012 році "АрселорМіттал Кривий Ріг" щомісяця споживав в середньому 250 тис тонн коксу, з яких 100 тис тонн припадало на імпорт.

У 2013 році через спад виробництва у зв'язку з падінням попиту і несприятливої ​​кон'юнктури цін на метал у світі підприємство просило уряд дозволити імпортувати не менше 60 тис тонн коксу на місяць.

Як відомо, уряд ввів обмеження на імпорт коксівного вугілля і коксу через їх надлишок на внутрішньому ринку в 2012 і на початку 2013 року.

За рахунок цього в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, таким чином, намагалися гарантувати збут коксу та вугілля українського виробництва.

Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка зазначив, що пішовши на поступки "АрселорМіттал Кривий Ріг", уряд не поставив крапку в цьому питанні.

"Індустріальний союз Донбасу" оскаржив у суді рішення уряду про введення обмежень, і виграв справу в першій інстанції. Крім того, Україна зіткнулася із загрозою застосування торгових санкцій з боку інших країн імпортерів української продукції", - заявив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: