У Соркіна хочуть заборонити кредитним спілкам залучати депозити

Четвер, 4 липня 2013, 11:26

Нацбанк розробив законопроект, який дозволить йому отримати контроль над кредитними спілками з капіталом понад 12 млн гривень, тоді як менш великі союзи позбудуться права залучати депозити

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, проект закону передбачає заборону кредитним спілкам (КС) залучати депозити.

"Кредитні спілки, які на день опублікування закону мали ліцензію на право залучати внески (вклади) членів кредитних спілок на депозитні рахунки, зобов'язані в день опублікування закону припинити укладення нових договорів по залученню депозитів", - йдеться в документі.

Реклама:

Після цього КС, які хочуть продовжити залучення депозитів, зобов'язані протягом шести місяців реорганізуватися у місцеві кооперативні банки і перейти під контроль Нацбанку. При цьому їм доведеться збільшити капітал не менше ніж до 12 млн гривень, що дозволить залучати вклади в межах однієї області.

Подальше об'єднання місцевих установ у центральний кооперативний банк (капітал 60 млн гривень) дозволить їм вийти на національний рівень. Решта КС протягом року повинні будуть повернути вклади членам і залишитися під наглядом Нацкомфінпослуг.

За словами голови комісії Бориса Візірова, це розмежує відповідальність регуляторів і допоможе вкладникові зрозуміти, де закінчуються повноваження НБУ і починаються повноваження Нацкомфінпослуг.

Однак поділ ринку не дозволить досягти показників, передбачених "Концепцією розвитку ринку небанківських фінансових послуг": обсяг активів КС до кінця 2014 року повинен збільшитися з 2,6 млрд гривень до 13,5 млрд гривень виданих кредитів - з 2,5 млрд гривень до 8 , 9 млрд гривень, а залучених депозитів - з 1,3 млрд гривень до 5 млрд гривень.

Учасники ринку кредитної кооперації негативно оцінюють наслідки прийняття закону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: