Україна погрожує закрити свої порти для російського зерна

Четвер, 4 липня 2013, 09:03

Київ може заборонити ввезення на Україну російського зерна для його вантаження в місцевих портах.

Про це повідомляє "Лента.ру" з посиланням на Федеральну службу з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Росії.

Як повідомляється, причиною названі виявлені в Росії випадки захворювання тварин ящуром, який може поширюватися із зерном.

Ситуацію, що склалася, 3 липня, обговорили по телефону глава Россільгоспнагляду Сергій Данкверт і перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк.

Реклама:

Як виявилося, в умовах загрози ящуру українці можуть приймати зерно тільки з супровідними ветеринарними документами, які засвідчать, що воно вирощене в регіонах, вільних від ящуру. Тим часом після вступу Росії до СОТ Россільгоспнагляд втратив можливість видавати ветеринарні сертифікати на рослинну продукцію.

У ході переговорів Данкверт розповів Бісюку про те, які заходи вживають в Росії для боротьби з поширенням ящуру. Зокрема, заступники глави Россільгоспнагляду Євген Непоклонов та Микола Власов проведуть тематичні наради в Краснодарському краї та Карачаєво-Черкесії: саме в цих регіонах виявлено випадки захворювання тварин.

Поширення ящуру в Россільгоспнагляді називають наслідком адміністративної реформи, в рамках яких частина федеральних повноважень у галузі ветеринарії виявилася передана регіонам.

Власов заявив що для ефективної роботи ветеринарної влади необхідно удосконалити законодавство і він почав роботу над новим законом ще у 2000 році, проте документ не тільки не прийняли, але до того ж в ході обговорення сильно змінили в бік поділу повноважень між РФ і суб'єктами федерації.

Віце-президент Російського зернового союзу Олександр Корбут заявив, що істотного впливу на російський експорт зерна заборона України не зробить, а наявних у Росії перевалочних потужностей, розрахованих на відвантаження 27 мільйонів тонн на рік, вистачить для задоволення потреб експортерів.

За даними Мінсільгоспу, опублікованими в червні, зерновий експорт в новому сільськогосподарському сезоні може скласти до 24 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!