Лагун купує Астра Банк - ЗМІ

Четвер, 4 липня 2013, 08:50

Співвласник Дельта Банку Микола Лагун домовився про купівлю у грецьких інвесторів українського Астра Банку приблизно за 93 мільйони євро.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела.

Як повідомляє видання, грецький Alpha Bank знайшов покупця для своєї української "дочки" - Астра Банку. Переможцем тендеру виявився співвласник Дельта Банку Микола Лагун. Другим потенційним покупцем був Альфа-банк, що запропонував за актив меншу ціну.

"Я знаю, що вони домовилися за 0,75 капіталу, але спочатку греки повинні збільшити капітал", - сказало джерело.

Реклама:

Другий співрозмовник пояснив, що перед продажем 100% акцій Астра Банку грецький Alpha Bank внесе в капітал "дочки" її нерозподілений прибуток минулих років, який греки вирішили не забирати як дивіденди.

"Операцію повинні закрити або наприкінці цієї, або в кінці наступного тижня. Тоді вони випустять спільний реліз", - додав він.

Третє джерело, що брало участь в переговорах, переконане, що угоду укладуть не раніше наступного тижня.

Астра Банк, за даними Нацбанку, на 1 квітня займав 81-е місце за активами (1,85 млрд гривень). Його регулятивний капітал складав 1,17 млрд гривень, а нерозподілений прибуток минулих років - 123,4 млрд гривень. Тобто після збільшення капіталу установи до рівня 1,3 млрд гривень сума операції становитиме приблизно 973 млн гривень - греки отримають близько 93 млн євро.

У 2008 році Alpha Bank купив Астра Банк у колишнього міністра вугільної промисловості Віктора Тополова приблизно за півтора капітали (тоді ця сума становила 13 млн євро), після чого збільшував його капітал.

Однак криза змусила грецькі банки приступити до продажу іноземних "дочок".

Нагадаємо, раніше власник Дельта Банку Микола Лагун підписав документи про придбання "Сведбанку" ("дочка" швецького Swedbank AB в Україні).

Як повідомлялося, нещодавно НБУ дозволив Лагуну придбати також 100% акцій "Кредитпромбанку".

Раніше Лагун придбав "Кредитпромбанк" за символічну ціну 1 долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: