Депутати хочуть збільшити акциз на алкоголь на 30-300%

Середа, 3 липня 2013, 08:42

Депутати пропонують збільшити податкове навантаження на підакцизну продукцію на 30-300% вже в серпні-вересні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився проект поправок до Податкового кодексу, підготовлений у підкомітеті з питань акцизної політики парламентського комітету з питань податкової та митної політики. Протягом червня депутати, виробники та експерти обговорювали різні варіанти нових ставок акцизу, максимальне зростання яких пропонувалося на рівні 60%.

Як пише видання, парламентарії зійшлися в думці, що податкове навантаження повинно підвищитися для всіх виробників підакцизних товарів, а не тільки для пивної галузі.

Реклама:

За словами голови підкомітету Ігоря Циркіна (Партія регіонів), остання версія документу передбачає зростання ставок на 30-300%.

"З остаточним рівнем ставок визначиться комітет, тобто ще можливо їх обговорення", - заявив він.

Найбільше підвищення у вересні чекає слабкоалкогольну продукцію. Замість ставки в 49,49 гривень за літр 100-процентного спирту запропоновано встановити 148,47 гривень (+300%).

Для пивної галузі, яку готували до трикратного зростання ставки, навантаження збільшиться на 50,5%, або 0,44 гривень - до 1,31 гривень за літр.

"Тут можна простежити чиюсь високу зацікавленість, - впевнений голова ради директорів Кримської горілчаної компанії (ТМ LONGmixER) Джонатан Вейл. - Коли на одній полиці стоять пиво і слабоалкогольний напій, і ставка на пиво збільшиться лише на 44 копійок, то можна зрозуміти, як це вплине на наш ринок - він пропаде".

За підрахунками учасників ринку, акциз у вартості пляшки слабоалкогольного напою об'ємом 375 мл і міцністю 8,5% зараз становить 1,58 гривень, а після підвищення перевищить 4,7 гривень.

"Частка акцизу у вартості продукції буде прирівняна до шампанського і коньяків, що взагалі нелогічно, так як коньяки вважаються елітним напоєм", - відзначає один з виробників.

Як повідомляється, представники пивної галузі вважають неприйнятним і 50-відсоткове підвищення ставки, яке до того ж запропоновано провести в порушення бюджетного та податкового законодавства.

Пропонують депутати на 50% підняти акцизи на спирт, який використовується у виробництві лікеро-горілчаної продукції, - до 74,24 гривень за 1 л 100-процетного спирту (раніше пропонувався зростання на 33,3%), пише видання.

"Обсяги виробництва і продажів можуть скоротитися на 40%, - підрахував гендиректор Global Spirits (ТМ "Хортиця", "Мороша") Сергій Величко.

За його словами, в роздробі вартість горілки збільшиться на 10 гривень - і це без урахування підвищення цін на спирт з липня і зростання вартості акцизної марки з вересня.

Політика держави має бути передбачуваною, тому що бізнесу дуже складно працювати в таких умовах, вкладати інвестиції, особливо іноземні, коли не знаєш, що буде через чотири дні. Якщо підвищення акцизу необхідно, то нехай це відбувається поетапно - не більше, ніж на 15-20% на рік. Це потрібно, щоб ми могли планувати і залежно від цього вибудовувати свою роботу".

Різке зростання акцизів в гіршому випадку може збільшити тіньовий сегмент до 50% ринку, попереджають виробники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: