"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P підтвердило оцінку ризиків банківського сектора України

П'ятниця, 26 липня 2013, 13:04

S&P підтвердила приналежність банківського сектора України до групи країн з найбільшими галузевими ризиками - 10 група країн.

Про це служба кредитних рейтингів Standard&Poor's повідомила в звіті з оцінки країнових і галузевих ризиків банківського сектора України на базі методології Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA), текст якого має "УНІАН".

"Наша оцінка економічного ризику "10" для банківського сектора України не змінилася. Ми очікуємо, що економічні ризики для банківського сектора України залишаться надзвичайно високими в міжнародному контексті. Ми вважаємо, що українська економіка знаходиться у фазі корекції з 2009 року, коли дуже агресивна кредитна експансія, що тривала кілька років, різко припинилася", - йдеться в повідомленні.

"Значні економічні дисбаланси, найімовірніше, будуть надавати "дуже сильний" вплив на банківський сектор країни в найближчі два-три роки. Дуже висока частка проблемних кредитів у банківському секторі, яка утворилася в посткризовий період, збережеться і в 2013 році", - йдеться у звіті.

Реклама:

Згідно зі звітом, крім України, до групи 10 відносяться Білорусь, Греція, Єгипет і Ямайка. Також порівнянними за рівнем ризику є Казахстан, Аргентина і Угорщина (відносяться до групи 8), В'єтнам (відноситься до групи 9) і Росія (відноситься до групи 7).

На думку експертів S&P, основними позитивними факторами, що визначають ризики банківського сектору України, є відносно високий потенціал економічного зростання і великі запаси природних ресурсів, а також значне скорочення зовнішнього боргу банківського сектора.

Серед негативних факторів експерти виділили труднощі, пов'язані із забезпеченням зовнішнього фінансування та фінансування бюджету, що в комплексі з високим політичним ризиком обумовлює послаблення економічної стійкості.

Крім того, значний економічний дисбаланс, що склався до кризи 2008 року, і схильність ризику ослаблення курсу національної валюти, що чинять негативний вплив на стійкість банківського сектору, а також виключно високий кредитний ризик, обумовлений агресивними стандартами кредитування і андеррайтингу українських банків і недостатньо розвиненою платіжної культурою .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: