Світові ціни на зернові впали на 24% за рік

Четвер, 25 липня 2013, 11:48

Світовий ринок зернових культур відзначився падінням - середня зміна цін становить -24,1% порівняно з 2012 роком.

У вартісному вираженні середня арифметична зміна цін на три основні культури (кукурудзу, пшеницю і ячмінь) становить -76,7 долара за тонну, повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

У порівнянні із минулим місяцем ціни впали в середньому на 12,2% (або 33,5 долара за тону зернових).

Найбільшого падіння ціни зазнав грудневий ф’ючерс кукурудзи на CBOT (Chicago Board of Trade) – зменшення на 38,02% (або 119,52 доларів за тонну) у порівнянні із минулим роком та на 24,7% (або 63,85 долара за тонну), порівнюючи до цін на кінець червня 2013 року.

Реклама:

Останні торги були завершені ціною 194,8 долара за тонну кукурудзи.

"Такий обвал цін на зернові викликаний збільшенням валового збору цього року. Зокрема, звіт USDA з прогнозом зборів урожаю викликав зміну ситуації ринку. Ціну в основному диктують покупці, які розуміють, що збільшення урожаю призводить до пропорційної зміни кількості зерна до реалізації на ринку через відносно стале споживання", - пояснив експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

За його словами, обмеженість фінансових ресурсів для зберігання зерна, фінансові ризики та можливість втрат фізичного об‘єму культур змушує виробників в багатьох випадках погоджуватись на пропозиції покупців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: