"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Регулятор відмовився вводити нові штрафи для операторів зв'язку

Четвер, 25 липня 2013, 10:04

Мобільним операторам вдалося уникнути різкого підвищення штрафів за неефективне використання номерного ресурсу.

У новій версії законопроекту про видачу дозволів на його використання нацкомісія відмовилася від введення додаткових штрафів, передає "Комерсант-Україна".

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), схвалила законопроект "Про регулювання в галузі зв'язку".

У документі вказані причини для відмови оператору у виділенні або переоформленні номерного ресурсу.

Реклама:

Зараз це визначається підзаконними актами. Причиною для відмови може стати, зокрема, недостовірність поданих оператором даних, відсутність заявника у реєстрі операторів, відсутність вільного ресурсу або неефективне використання оператором раніше виділених номерів.

Згідно із повідомленням регулятора, документ розроблено в рамках адаптації галузевого законодавства до європейських норм.

Це вже друга спроба нацкомісії реформувати законодавство про номерному ресурсі. Попередній документ комісія винесла на громадське обговорення на початку 2012 року.

Однак тоді, крім переліку причин для відмови операторам, він передбачав введення істотних штрафів за неефективне використання номерного ресурсу - до 170 тис гривень.

Незважаючи на протести операторів проти цього пункту, Верховна рада прийняла законопроект у липні 2012 року, проте він був ветований президентом.

У зауваженнях глави держави зазначалося, що ініціатива нацкомісії закріплює за держпідприємством "Український державний центр радіочастот" (УДЦР) право видавати дозволи на ввезення в країну радіоелектронного обладнання.

Це суперечило закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", згідно із якою дозволи мають право видавати тільки органи державної влади або місцевого самоврядування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: