"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ООН застерігає від хакерських атак на мобільні телефони

Понеділок, 22 липня 2013, 18:12

Сотні мільйонів користувачів мобільних телефонів по всьому світі можуть стати жертвами хакерських атак.

Міжнародний союз електрозв’язку (ITU) - організація, яка працює під егідою ООН - звернувся до регулюючих органів країн світу із застереженням щодо небезпеки хакерських атак на мобільні телефони, пише "Німецька хвиля".

При цьому йдеться не лише про смартфони з доступом до інтернету, які зазвичай зазнають атак через віруси, але й про старі телефони.

Хакери, як зауважують в ITU, можуть легко зламати код безпеки сім-карт, що використовують старий стандарт шифрування сигналу DES.

Реклама:

Це дає зловмисникам можливість взяти номер телефону абонента під повний контроль: здійснювати дзвінки, прослуховувати розмови, відсилати від імені власника номера текстові повідомлення, застерігає німецький фахівець з питань безпеки телекомунікацій Карстен Ноль.

Атаки хакерів на сім-карти особливо підступні. Адже якщо віруси можна легко розпізнати за допомогою антивірусних програм, то злам шифру сім-карти відбувається абсолютно непомітно і можливий навіть без доступу в інтернет.

Для цього хакеру потрібно лише знати номер телефону "жертви". На нього висилається смс-повідомлення, яке, втім, для користувача залишається непомітним.

Якщо в телефоні стоїть картка, зашифрована старим стандартом DES, жодних проблем зламати її немає, наголошує Карстен Нолль.

"Сім-карта відкриває хакерам такий самий доступ до чужого телефону, як і вірус. Але злам за допомогою вірусу значно легше помітити", - цитує слова Ноля видання Die Zeit.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: