"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОЕСР радикально візьметься за офшори

Понеділок, 22 липня 2013, 08:58

Країни-учасниці Організації економічного співробітництва і розвитку мають намір радикально переглянути систему податкових угод та схему боротьби з ухиляннм великих компаній від сплати податків.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) представила в Москві новий план боротьби з ухилянням від сплати податків, узгоджений міністрами фінансів країн "двадцятки".

"У його основі - реформа системи двосторонніх угод про уникнення подвійного оподаткування (між країнами діє близько 4 тис угод) та національних законодавств з тим, щоб впровадити принцип звітності компаній та сплату ними податків за місцем фактичного отримання доходів.

Реклама:

"Мова не йде про гармонізацію податкових ставок ", - пояснив глава організації Хосе Анхель Гурріа.

План ОЕСР, за його словами, дозволить "ефективно боротися з агресивним податковим плануванням і припинити податкову конкуренцію юрисдикцій".

"Масштабний план рекомендацій включає нові правила застосування податкових відрахувань і трансфертного ціноутворення великих корпорацій", йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, до вересня 2014 повинні бути впроваджені поправки, що вимагають від міжнародних компаній надання повної звітності про розподіл обсягів діяльності, доходу і сплачених податків.

Передбачається зміна і правил оподаткування контрольованих іноземних компаній та їх бенефіціарів (ув'язування фірми-посередника в офшорі і її вигодонабувача перешкоджає приховуванню податків), пише видання.

Всі нововведення будуть вноситися в модельну конвенцію ОЕСР, на основі якої буде розроблений проект багатосторонньої угоди. Його ратифікація місцевим парламентом замінить діючу мережу двосторонніх договорів про уникнення подвійного оподаткування.

Процес може зайняти до двох років, більшість ініціатив планується представити до вересня 2015 року. Міністри фінансів Росії, Німеччини, Франції та Великобританії, які просувають ініціативу, запевнили в її "високій політичній підтримці" з боку країн ОЕСР і G20, включаючи Китай.

Міністри фінансів Німеччини та Великобританії ще восени 2012 року закликали розробити єдиний глобальний стандарт корпоративного оподаткування, відзначаючи, що з урахуванням рецесії зростаюче навантаження на бюджети значно загострює проблему (за оцінкою Tax Justice Network, втрати від ухилення від сплати податків становлять 3,1 трлн доларів в рік).

В якості каталізатора реформ глава центру податкової політики ОЕСР Паскаль Сент-Аман назвав і останні публікації Консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) щодо використання офшорів владою і найбільшими компаніями по всьому світу.

Перегляду підлягає і стандарт розкриття інформації: від обміну даними за запитом до автоматичної передачі податкових відомостей. Запропоновано розробити багатосторонню угоду за прикладом американського FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), який набирає чинності з середини 2014 (розкриття інформації за рахунками американських клієнтів).

США "також необхідно буде надавати податкову інформацію про клієнтів з інших країн", пояснює Сент-Аман.

В угоді візьмуть участь залежні британські території, включаючи Британські Віргінські і Кайманові острови. Влада цих країн ще в травні 2013 року погодилися розкривати дані про клієнтів з Великобританії, Німеччини, Франції, Італії та Іспанії, між якими діє багатостороння угода про автоматичне розкритті інформації за формою FATCA.

Китай залишався останньою великою юрисдикцією, яка досі уникає прямого прийняття режимів FATCA за пропозицією США. Офіційне затвердження нового плану має відбутися на саміті глав країн G20 в Санкт-Петербурзі 5-6 вересня. Після цього створення податкових гаваней буде розглядатися в ОЕСР "як відхід від загальних принципів".

Україна має 63 угоди з країнами про уникнення подвійного оподаткування, зокрема парламент ратифікував нову конвенцію з Кіпром. При цьому України 4 липня прийняла закон про трансферному ціноутворенні, який повинен вступити в силу з 1 вересня 2013 року.

За оцінками українських експертів, ратифікація нової угоди провідними економіками світу сприятливо відіб'ється на українській економіці незалежно від того, приєднається Україна до нього чи ні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: