Україні необхідно терміново підвищити кредитний рейтинг - експерт

Субота, 20 липня 2013, 11:19

Для збереження вартості залучення зовнішніх запозичень на прийнятному рівні Україна повинна підвищити суверенний кредитний рейтинг до вересня поточного року.

Про це заявив керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен в інтерв'ю "УНІАН".

За словами експерта, з кінця 2008 року вартість грошей у світі кардинально знизилася, але український уряд не вважав за потрібне покращувати кредитні рейтинги, при цьому активність із запозичення в іноземних валютах зросла.

Вальчишен нагадав, що нещодавно міжнародні рейтингові агентства знову переглянули рейтинги України, знизивши прогнози до "негативного".

Реклама:

"Ми можемо "триматися" ще 1-2 місяці, але у вересні буде засідання ФРС США, яке визначить рівень ставок у доларах США.

Згідно з очікуваннями ринку, буде оголошено про поступове згортання програми "QE3" (третьої за рахунком з 2008 року програми кількісного пом'якшення), і базові ставки зростуть", - повідомив експерт.

"Ми займаємо більше і за вищими ставками. Україну приваблює зовнішні запозичення дорожче, ніж деякі африканські країни. Буквально днями Нігерія випустила 10-річний євробонд за ставкою 6,5%. Якби ми зараз вийшли на ринок, то наша ставка становила б не менше 10%", - сказав Вальчишен.

За його словами, у травні витрати держбюджету з обслуговування держборгу на місяць, у той час як з початку року ці видатки становили 2,1 млрд гривень в середньому за місяць.

Як повідомив експерт, у другій половині 2013 року владі належить виплатити 5,6 млрд доларів, з яких 3,6 млрд доларів припадає на Мінфін, 1,7 млрд доларів - на НБУ, а інше, у вигляді процентних платежів, - на "Нафтогаз ", Київську міськраду, держбанки, "Укрзалізницю" і компанію "Фінансування інфраструктурних проектів".

На 3-й квартал доводиться 3,1 млрд доларів, на 4-й - 2,6 млрд доларів платежів.

За його прогнозами, для підтримки валютних резервів на стабільному рівні уряд намагатиметься позичати в іноземній валюті як із зовнішніх джерел, так і з внутрішніх (через валютні ОВДП).

"Якщо ж обсяги запозичень будуть недостатніми, то зниження валютних резервів НБУ неминуче, що буде підживлювати негативні оцінки серед кредиторів щодо кредитного ризику уряду України і далі підвищувати вартість зовнішніх запозичень", - вважає він.

За словами Вальчишена, цей негатив може відбитися і на внутрішньому ринку, де девальваційні очікування будуть приборкували жорсткістю монетарної політики, тобто зростанням процентних ставок на фінресурси у гривні, в результаті чого ставки за депозитами і кредитами можуть підвищитися.

Нагадаємо, S&P прогнозує зростання ВВП України 1% в 2013 році.

Як повідомлялося, в січні цього року ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України в 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%.

Міжнародний валютний фонд у середині квітня 2013 року погіршив прогноз динаміки ВВП в Україні у 2013 році до нульового рівня з 3,5% у жовтні 2012 року. За його оцінками, у 2014 році українська економіка зросте на 2,8%.

Нагадаємо, Світовий банк також на початку квітня також знизив прогноз зростання ВВП України у 2013 році до 1% з 3,5%, а на 2014 рік погіршив його з 4% до 3%.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік передбачає номінальний ВВП у розмірі 1,576 трлн гривень, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!