Керівник банку Ватикану та його заступник пішли у відставку

Вівторок, 2 липня 2013, 14:46

У Ватикані пішли у відставку директор Інституту релігійних справ Паоло Чіпріані та його заступник Массімо Туллі.

Інститут релігійних справ неофіційно називають банком Ватикану, передають "Ведомости".

Їх відставка послідувала на третій день після затримання єпископа Салерно Нунціо Скарано, колишнього старшого бухгалтера Адміністрації церковного майна Святого престолу (APSA) - департаменту Ватикану.

Скарано підозрюють у співучасті в проведенні незаконної операції на 20 млн євро через банк Ватикану і в причетності до переведення в готівку низки сум, які офіційно фігурували як пожертвування.

Реклама:

Інші затримані у цій справі - співробітник італійських спецслужб Джованні Маріа Зіто і біржовий брокер Джованні Каренцо.

Офіційно було заявлено, що Чіпріані і Туллі покинули свої посади на користь банку Ватикану і Святого престолу. Тимчасово виконувати обов'язки керуючого банком Ватикану буде його президент Ернст фон Фрайберг.

Фрайберг був затверджений на своєму нинішньому посту тільки в лютому 2013 року Папою Бенедиктом XVI. Його попередник Етторе Готті Тедескі був відправлений у відставку зі свого поста в травні 2012 року у зв'язку з "неналежним виконанням обов'язків першорядної важливості", і дев'ять місяців йому намагалися знайти гідну заміну.

Як відомо, у травні 2013 року Ватикан опублікував перший річний фінансовий звіт, підготовлений Управлінням фінансової інформації Святого Престолу (AIF).

Згідно із даними AIF, торік було зафіксовано шість підозрілих операцій проти однієї у 2011 році, а також зареєстровано майже 2,4 тис грошових переказів на суму понад 10 тисяч євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!