Телефонувати з Євросоюзу додому стане дешевше

Вівторок, 2 липня 2013, 11:57

Починаючи від 1-го липня 2013 року, на території ЄС діють нові максимально дозволені роумінг-тарифи.

Це означає, що громадянам країн Євросоюзу, які відправляються в іншу країну ЄС, телефонувати стане ще дешевше, пише Deutsche Welle.

Дзвінок з європейського закордону коштуватиме тепер максимально 24, а не 29 центів за хвилину (без урахування податку на додану вартість).

Менше коштуватимуть і вхідні дзвінки - 8,3 цента, а не 9,5 цента, як раніше. За одну СМС оператори можуть вимагати максимально лише 9,5 цента замість 10,7 цента. Вхідні СМС і надалі лишаються безплатними.

Реклама:

Зменшилась також вартість користування за кордоном мобільним інтернетом. У майбутньому доведеться платити вже не 83,3 цента, а 53,5 цента за кожен мегабайт завантажених даних.

Як заявила єврокомісар Нелі Крус, завдяки новому зниженню мобільних тарифів у гаманцях європейських споживачів уже цього літа залишатиметься більше грошей.

Так, за підрахунками Єврокомісії, середньостатистична німецька родина з чотирьох осіб за тиждень відпустки в Італії зекономить на мобільному зв'язку в порівнянні з минулим роком 23 євро. А в порівнянні з 2009 роком йдеться взагалі про 463 євро.

Єврокомісія поставила собі за мету кінець-кінцем домогтися того, аби мобільний зв'язок за кордоном був не дорожчим, ніж вдома. За даними dpa, пропозицію про скасування роумінг-тарифів планується представити у вересні цього року.

Для тих, хто користується послугами операторів з країн, які не входять до складу ЄС, у роумінг-тарифах нічого не змінюється.

Українцям, наприклад, які на території Євросоюзу користуються своїми "домашніми" СІМ-картками, доводиться рахуватися з великими витратами. Один із українських операторів, наприклад, за роумінг у Німеччині вимагає зі своїх клієнтів 12 гривень за хвилину за вихідні дзвінки й стільки ж за вхідні.

А якщо хтось з цією ж СІМ-карткою захоче телефонувати з Португалії, тоді доведеться за вихідні дзвінки платити 35 гривень за хвилину, а за вхидні - 25 гривень.

Як вже раніше писали українські ЗМІ, оператори з країн ЄС "неодноразово намагались компенсувати збитки від дій регулятора, підвищуючи ставки для операторів з країн, які не входять до складу ЄС".

Українська правда. Життя

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!