Держборг за підсумками 2013 може зрости до 45% ВВП - експерт

П'ятниця, 19 липня 2013, 14:07

Державний борг України за підсумками 2013 перевищить межу, встановлену бюджетом на поточний рік, і складе від 40 до 45% ВВП.

Такий прогноз зробив керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен в інтерв'ю "УНІАН".

За словами аналітика, рівень держборгу на сьогодні становить 38% ВВП, що вже вище передбаченого в бюджеті на поточній рік, оскільки бюджет заснований на оптимістичних прогнозах зростання ВВП на 3,4% і інфляції в 4,8%, які поки не виправдовуються.

"За підсумками року, якщо економіка буде розвиватися за нашим базовим сценарієм, що передбачає її зростання на 0,5-1%, рівень держборгу зросте до 42-45% ВВП. Якщо за півроку вдасться знайти механізм для забезпечення більшого зростання, ніж ми очікуємо , то рівень держборгу буде близько 40%. Все залежить від того, наскільки зросте економіка у другій половині року", - прогнозує Вальчишен.

Реклама:

У той же час, за словами аналітика, такі обсяги держборгу є доцільними для України, оскільки в умовах економічного спаду уряд повинен підтримувати попит, і запозичення є одним з інструментів для такої підтримки.

"Кількісну межу держборгу визначити важко. Економісти світового рівня вважають, що тривожним сигналом і приводом для активного зниження залежності уряду від боргових ринків є досягнення держборгом рівня 90% від ВВП", - повідомив експерт.

Щодо ефективності боргової політики держави експерт вважає, що на поточний момент її ще рано оцінювати, оскільки країна знаходиться в посткризовому стані.

"Поточні орієнтири - це повернути економіку на траєкторію зростання. Виросте економіка - знизиться борг по відношенню до ВВП", - говорить Вальчишен.

Нагадаємо, загальна сума державного та гарантованого державою боргу України за травень 2013 знизилася на 656 млн доларів, або на 0,95%, - до 68,579 млрд доларів, в теж час, з початку року сума боргу зросла на 4,084 млрд доларів, або на 6,33%.

Державний і гарантований державою борг України в 2012 році зріс на 8,9% і на 31 грудня 2012 року становить 515,510 млрд гривень, або 64,495 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!