Думка експерта: Зниження реального ВВП у другому кварталі становитиме приблизно 1,2%

Четвер, 18 липня 2013, 18:22

Зниження реального ВВП у 2 кварталі 2013 становитиме приблизно 1,2%, що відповідає показнику за 1 квартал 2013 і краще нашої попередньої оцінки.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, незважаючи на поліпшення показників промвиробництва порівняно з травнем, динаміка галузі залишається слабкою.

"Скорочення обсягів виробництва як і раніше спостерігалося в багатьох галузях, хоча кілька ключових експортно-орієнтованих галузей, зокрема металургія та машинобудування, продемонстрували менш істотне падіння обсягів виробництва в річному вираженні", - говорить Білан.

Реклама:

У той же час, експерт відзначила, що обсяги сільськогосподарського виробництва різко зросли в червні завдяки прискоренню темпів збиральної кампанії і більш високої врожайності культур цього року.

"До кінця 1 половині 2013 року аграрії зібрали майже 6 млн тонн зерна порівняно з 2,5 млн тонн, зібраних на кінець 1 половини 2012, при цьому врожайність пшениці і ячменю підвищилася на 35-38% до 2,7 т/га і 2,5 т/га відповідно", - говорить економіст.

За словами Білан, збільшення обсягів сільськогосподарського виробництва в червні надасть підтримку реального ВВП, хоча його вплив буде порівняно невеликим, оскільки частка сектора у структурі ВВП є нижчою в першій половині року (3-4% в порівнянні з 10-12% у другій половині року), та недостатнім, щоб компенсувати скорочення в промисловості та інших секторах.

"За нашими оцінками, зниження реального ВВП у 2 кварталі 2013 становитиме приблизно 1,2%, що відповідає показнику за 1 квартал 2013 (-1,1%) і краще нашої попередньої оцінки (-1,5%)", - говорить експерт.

За її словами, разом з тим, оскільки поліпшення нашої оцінки було викликане в основному більш швидкою збиральною кампанією, воно не матиме впливу на річний прогноз.

"Ми як і раніше очікуємо, що річне зростання ВВП у третьому і четвертому кварталах повернеться в позитивну зону, але станеться це в основному за рахунок більш низької бази порівняння. У відповідності з нашим прогнозом, за результатами 2013 зростання ВВП буде близький до нуля", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!