В Китаї для тіньового кредитування використовують мідь

Середа, 17 липня 2013, 17:59

Дії влади Китаю, спрямовані на боротьбу з тіньовим фінансовим сектором і зростанням кредитування, призвели до того, що в якості застави по кредиту стали використовуватися товари, зокрема мідь.

Про це пишуть "Вести економіка".

У результаті імпорт міді до Китаю зріс до дев'ятимісячного максимуму в червні і, ймовірно, залишиться сильним в III кварталі, оскільки попит на використання "мідної" схеми фінансування зростає.

Зараз у Китаї альтернативні банківські запозичення є більш дешевими і доступними, ніж традиційні.

Реклама:

Хоча імпорт міді зростає, обсяг імпорту залізної руди та інших металів знижується в порівнянні з попереднім місяцем.

Китай є найбільшим споживачем міді в світі, а попит на мідь повинен надати підтримку світовим цінам на цей метал, які впали на 14% цього року.

Використання міді може знищити весь прогрес у боротьбі влади з тіньовим банківським кредитуванням.

За даними МВФ, у загальному обсязі виданих кредитів близько 20% припадає на тіньовий сектор.

"Мідна" схема вигідна для позичальників, оскільки вартість міді виражається в доларах, тобто кредит можна отримати за більш низькими відсотковими ставками, ніж кредит в юанях. Щоб отримати готівку, імпортер платить невеликий відсоток від вартості металу в якості авансу.

Потім банк платить за мідь, а позичальник продає метал і може вільно інвестувати отримані грошові кошти, до того моменту як буде необхідно повернути кредит, термін якого, як правило, становить шість місяців.

У травні імпорт міді до Китаю зріс на 27% в порівнянні з квітнем, а в червні показник зріс ще на 6% і досяг 379,951 тис тонн.

З урахуванням жорсткості правил кредитування банки вимагають підтвердження імпорту міді, що також збільшило попит на складські площі.

Також банки скоротили для деяких невеликих компаній термін погашення кредиту до 90 днів і вимагають 20-30% від розміру кредиту в якості авансу, тоді як раніше він становив 10%.

При цьому для великих компанії нічого не змінилося, тому вони можуть виступати в якості посередників, а це робить такі кредити дорожче.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!