Торгова війна між Росією і Україною набирає обертів

Середа, 17 липня 2013, 08:47

Росія вирішила відмовитися від продовження на II півріччя дії квоти на безмитні поставки українських труб.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Мною прийнято рішення не продовжувати дію квот на постачання української трубної продукції в цьому півріччі", - заявив Медведєв на нараді з розвитку металургії.

Він підкреслив, що має намір грамотно використовувати переваги Митного союзу і Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь і Казахстан) для захисту російських виробників від конкуренції.

Реклама:

Антидемпінгове розслідування щодо поставок труб з України Росія почала ще в 2004 році.

У 2011 році для цієї продукції були введені антидемпінгові мита, але при цьому країни підписали угоду про безмитний імпорт труб у рамках певної квоти. Розмір квоти спочатку встановлювався раз на рік, а згодом - раз на півроку, пише видання.

Тепер, якщо квоти будуть скасовані, для української продукції почне діяти мито в розмірі 18,9% від митної вартості для обсадних труб і 19,9% - для насосно-компресорних труб. Для труб газо-і нафтопровідних, а також труб загального призначення діаметром до 820 мм мито становить 19,4% для продукції "Інтерпайпу" і 37,8% для продукції "Індустріального союзу Донбасу", Centravis та інших виробників.

Як відомо, за останні два тижні це вже друга міра, яку РФ пообіцяла ввести стосовно українських виробників.

Минулого тижня Росія подала до Світової організації повідомлення про намір підвищити мита на імпорт з України шоколаду, цукру, флоат-скла, а також кам'яного вугілля. Цей крок обумовлений прагненням компенсувати збиток у розмірі 36,1 млн доларів від введення Україною спеціального мита на імпорт автомобілів.

Питання введення мит регулярно піднімається російською стороною в момент загострення відносин з Україною.

Введення мита підвищить вартість української продукції на 3-5% від середніх ринкових цін в Росії, вважає аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

"Це вдарить насамперед по економіці видобувачів газу та нафти і може перешкодити планам Росії з нарощування видобутку", - говорить експерт.

Фото: Дзеркало тижня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: