Банки згортають іпотечне кредитування через відсутність ресурсів

Неділя, 14 липня 2013, 12:44

Багато хто з українських банків згортає або на час припиняє кредитування купівлі нерухомості.

Таку оцінку ситуації на іпотечному ринку дав голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів (АРЖК) Сергій Волков, пише ZN.UA.

Видання зазначає, що після заборони валютного кредитування, яке здійснювалося за рахунок зовнішнього фінансування, в українських банків залишився єдиний спосіб залучення ресурсів - депозити в гривнях, які, в силу особливостей українського законодавства, по суті є депозитами "до запитання".

Таке джерело ресурсів не придатне для фінансування довгострокових іпотечних проектів.

Реклама:

За словами Волкова, створене в лютому 2012 року АРЖК може позитивно вплинути на ситуацію.

Агентство виконує функцію іпотечного агента, який бере на себе виконання всіх технічних і юридичних процедур з організації випусків іпотечних облігацій їх супровід до погашення.

"Його головним завданням є забезпечення безперебійних платежів за облігаціями, а точніше, ефективного захисту інвесторів. Механізм такого захисту досить простий. Банк поступається агентству юридичними правами на кредити на час звернення іпотечних облігацій, які цими ж кредитами і забезпечуються", - сказав експерт.

Він пояснив, що одночасно, банк зобов'язується підтримувати належну якість кредитів (зберігаючи їх на своєму обслуговуванні), а також зобов'язується викупити залишки боргу за ними напередодні погашення облігацій.

"Усі надходження від продажу облігацій передаються назад в банк. При цьому банк отримує фінансування тільки лише в частині номінальної вартості відступного портфеля (60-70 %)", - зазначив Волков.

У разі банкрутства обслуговуючого банку або його відмови від своїх зобов'язань щодо безперебійного обслуговування кредитів, АРЖК неминуче реалізує свої юридичні права на кредити через їх продаж з дисконтом (нижче номінальної вартості) іншому кредитору або запасному сервісному банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: