Фірташ просить Януковича ветувати закони про векселі

П'ятниця, 12 липня 2013, 17:33

Федерація роботодавців вернулася до президента країни Віктор Януковича з проханням ветувати ухвалений парламентом 4 липня закон про фінансові казначейські векселі.

Про це йдеться в повідомленні ФРУ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Новації свідчать про намір влади вилучити у бізнесу не менше 20 млрд гривень обігових коштів протягом другого півріччя", - йдеться в повідомленні.

На думку федерації, запропонований варіант розміщення векселів з урахуванням неринкової процентної ставки і фактично відсутність права вибору в бізнесу означає примусову заморозку зобов'язань держави перед роботодавцями на строк до п'яти років.

Реклама:

ФРУ вважає, що це призведе до подальшого погіршення фінансового стану підприємств і скорочення експорту, а також зростання від’ємного сальдо торгового балансу і прихованого дефіциту бюджету.

Крім того, як зазначають в організації, надання органам доходів і зборів можливості фактично ухвалювати рішення про те, яким чином відшкодовувати ПДВ - векселями чи грошима, безпосередньо призводить до виникнення поля для корупції у цьому питанні.

"Проблемою є також і те, що порядок звернення фінвекселей, від якого, передусім, залежатиме їхня ліквідність, доручено затверджувати Кабміну", - зазначається в повідомленні.

ФРУ вказує, що з розумінням ставиться до складної ситуації з виконанням держбюджету, а тому ще наприкінці 2012 року готова була погодитися з можливістю використання векселів для погашення виключно заборгованості з відшкодування ПДВ. Але, як наголошує Федерація, навіть таке погашення має відбуватися лише добровільно.

Водночас, з можливістю використання зазначеного інструменту для розрахунків за видатковими статтями бюджету, а також для оформлення погашення поточних заявок з відшкодування ПДВ ФРУ категорично не погоджується.

Як повідомлялося, Рада 4 липня ухвалила закон, який дозволяє Кабміну використовувати казначейські векселі в установлених ним обсягах для реструктуризації бюджетної заборгованості, яка виникла станом на 1 січня 2013 року, і для оформлення заборгованості з відшкодування ПДВ, якщо платник податків обрав такий варіант розрахунків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: