Україна втратила 70 мільйонів євро, виділених ЄС

П'ятниця, 12 липня 2013, 09:11

Як заявили в ЄС, Україна безповоротно втратила 70 млн євро, виділених Євросоюзом раніше, оскільки пройшов термін освоєння цих коштів.

"Це не сприяє переговорам про виділення нових фондів для Східного партнерства", - розповіло джерело в Брюсселі, передає "Комерсант-Україна".

Кошти призначались на підтримку реформи держслужби, яку президент Віктор Янукович оголосив одним зі своїх пріоритетів.

Рішення про їх виділення Брюссель прийняв ще на етапі розробки закону про держслужбу, але після публікації законопроекту виникли проблеми.

Реклама:

Формально Україна втратила можливість розпоряджатися 70 млн євро ще півроку тому, але представники ЄС не акцентували на цьому увагу вищого українського керівництва.

Співрозмовник видання в українському дипломатичному корпусі підтвердив втрату фондів, висловивши здивування тим, що Євросоюз відхилив декілька компромісних пропозицій Києва, які дозволили б відкласти списання коштів.

У ЄС, навпаки, дорікають Україні в небажанні прислухатися до порад експертів.

Київ розглядає можливість знову звернутися до ЄС з пропозицією відкрити нову програму бюджетної підтримки в даній сфері.

Програма підтримки реформ у сфері держслужби - не єдина, де є проблеми з фінансуванням.

На початку 2011 року Брюссель призупинив виділення коштів на всю секторальну бюджетну підтримку, оскільки Україна вивела з тендерних процедур ряд категорій держзакупівель.

Пізніше фінансування частини програм відновилося, але на початку 2012 року знову було заморожено.

Від чиновників ЄС звучали також звинувачення у нецільовому витрачанні 31 млн євро за програмою "Енергоефективність", але потім претензії були зняті - у Кабміні стверджують, що ці кошти досі залишаються на рахунках у Держказначействі і можуть бути розподілені лише наприкінці 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!