Думка експерта: Ціни на українське зерно падають через непродумані дії з боку держави

Четвер, 11 липня 2013, 12:24

Ціни на українське зерно падають в результаті його перевиробництва та через непродумані дії з боку держави.

Таку думку висловив аналітик Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький.

За його словами, перша причина низьких цін - перевиробництво зерна в Україні. Адже за високою пропозицію ціни, природньо, падають. Низькі ціни - це спільна проблема ринку, а не якоїсь однієї ланки.

"Зернотрейдерів багато, вони є конкурентами, та тому домовитися між собою по цінах їм не можливо. Навіть найбільший експортер займає лише приблизно 10 відсотків ринку", - зазначає експерт.

Реклама:

За словами Заблоцького, другою причиною є великий врожай в інших країнах-виробниках зерна.

УАА вважає, що за несприятливих умов на світовому ринку необхідно відмінити будь-які обмеження експорту, дати можливість вивезти якнайбільше зерна. Це підвищить ціни на внутрішньому ринку та дасть можливість селянам заробити. Плюс, держава має закупити частину врожаю через Аграрний фонд.

"По-третє, на ціни давлять і інші фактори. Вже декілька місяців ринок чує від держави про відтермінування повернення ПДВ експортерам, скорочення податкових пільг аграріям, збільшення податку на землю, збільшення фіксованого податку, введення нового місцевого податку, податку з обороту. Навіть озвучуючи ці плани Уряд вже впливає на рівень цін. Збільшення податкового тиску галузь може витримати лише за рахунок зменшення закупівельних цін. Тобто за податкові експерименти в результаті платитимуть селяни",- зазначає експерт.

Крім того, як зазначає експерт, зараз по ринку ходить інформація, що іноземні трейдери, які торгують українським зерном та самостійно не виробляють сільгосппродукцію, активно обговорюють наміри підтримати продовження періоду, на який операції з експорту зерна звільняються від повернення ПДВ.

"Ця норма, згідно Податкового кодексу, діє до 1 січня 2014 року. Її дію хочуть продовжити ще на 2 роки. В результаті ще 2 роки внутрішні ціні на зерно будуть на 20% нижче, ніж вони мали б бути", - підсумував Заблоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: