МВФ розповів про фактори ризику для світової економіки

Четвер, 11 липня 2013, 10:02

Знизивши прогноз з темпів зростання ВВП світової економіки, Міжнародний валютний фонд виділив три основні чинники ризику, які можуть загальмувати глобальне зростання.

Про це в інтерв'ю телеканалу CNBC відзначив головний економіст фонду Олів'є Бланшар, пишуть "Вести економіка".

За словами Бланшара, першим фактором ризику для світової економіки, за оцінками МВФ, є ситуація в Китаї.

Він зазначив, що влада КНР зараз вирішує дуже непросте завдання: вони хочуть провести ребалансування економіки країни, зробивши більший ухил на внутрішнє споживання, і знизити роль інвестицій.

Реклама:

"Однак тут ми бачимо ризики того, що обсяг інвестицій знизиться, але при цьому споживання поки не зможе заповнити цю прогалину. Це призведе до зниження темпів зростання ВВП Китаю - можливо, охолодження буде більш сильним, ніж ми очікуємо ця година", - зазначив економіст.

Другий небезпечний момент - це так звана абеноміка. Експерт повідомив, що це дуже амбітна програма, але при цьому вона несе в собі істотні ризики і, цілком ймовірно, певні побічні ефекти, які до кінця не прораховані владою Японії.

Зокрема, плани уряду Абе щодо масштабного фіскального стимулювання при досить серйозні проблеми з дефіцитом бюджету і держборгом викликають у нас занепокоєння.

Третій фактор ризику - це завершення програми кількісного пом'якшення ФРС США.

"Ми вже переконалися, що навіть натяки на згортання цієї програми призвели до серйозної волатильності на глобальних ринках і до помітних наслідків для ринку облігацій, а також котирувань світових валют. Можливо, надалі волатильність поступово знизиться, проте 100%-й впевненості з цього питання у нас немає", - резюмував Бланшар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!