Польща підозрює Таруту у приховуванні фінпоказників

Четвер, 11 липня 2013, 09:03

Держагентство з розвитку промисловості відмовилося приймати план оздоровлення судноверфі і підозрює структури бізнесмена Тарути в умисному приховуванні фінансових показників заводу.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на ARP.

Як повідомляється, міноритарний акціонер Гданської судноверфі - польське держагентство з розвитку промисловості (ARP) - заблокувало ухвалення програми докапіталізації заводу на зборах акціонерів 9 липня.

Глава відомства Войцех Домбровський каже, що мажоритарний акціонер судноверфі - структура Тарути - не надала фінзвітність, план розвитку підприємства і дані про використання отриманих 555 млн злотих (164,7 млн доларів) на реструктуризацію заводу.

Реклама:

Гданська судноверф - одне з найбільших суднобудівних підприємств Польщі, що спеціалізується на будівництві автомобіле- і контейнеровозів, а також сталевих конструкцій і башт для вітроенергетики. Власником 75,01% підприємства є Gdansk Shipyard Group (GSG), кінцевим бенефіціаром якої вважається Сергій Тарута, ще 24,99% належить ARP, пише видання.

У ARP вважають, що мажоритарний власник тисне на них.

Компанія не надає документи, розраховуючи, що план оздоровлення буде прийнятий без оцінки агентством фінансової ситуації на судноверфі. У ARP підкреслюють, що неодноразово зверталися до мажоритарія судноверфі, але так і не отримали необхідних документів.

В агентстві очікують, що отримають їх до 8 серпня, коли буде проведено чергові збори акціонерів.

Глава наглядової ради Gdansk Shipyard Group Олександр Пилипенко спростовує претензії ARP.

"Ми передавали всі необхідні документи мінімум п'ять разів. Повідомлення агентства суперечливі, два тижні тому вони звинувачували нас у затримці прийняття плану докапіталізації, тепер же самі заблокували цей процес", - зазначив Пилипенко.

На його думку, це ARP затягує процес прийняття плану оздоровлення підприємства. Єдиний документ, який компанія не надала відомству, - це аудований фінансовий звіт судноверфі, уточнив прес-секретар GSG Яцек Ленський.

За його словами, зробити це компанія не може, так як зараз EY здійснює її аудит.

Керуючий партнер польської ІК Capital One Advisers Марцін Душинський сумнівається, що ARP могло б спеціально блокувати прийняття документа.

"Якщо це виявиться так, у Польщі розгориться справжній скандал. Не виключено, що верф не зможе показати, на що були розподілені кошти, тому й не подає аудировану звітність", - відзначає експерт.

Для компанії вкрай важливо прийняття плану оздоровлення, що передбачає залучення 80 млн злотих (23,73 млн доларів) - рівно стільки становить чистий борг компанії.

Як пише видання, навесні цього року акціонери верфі намагалися вирішити проблеми компанії самостійно.

Представники Тарути підписали з ARP договір, згідно з яким компанія зобов'язалася інвестувати в підприємство 80 млн злотих (24,08 млн доларів). Але з цієї суми компанія інвестувала тільки 15 млн злотих (4,45 млн доларів).

Над судноверф'ю нависла реальна загроза банкрутства - в кінці червня інжинірингова компанія Biprostal подала до неї позов до Окружного суду Гданська. Компанія вимагала визнати верф банкрутом у зв'язку з невиплатою боргу за надані послуги на 900 тис злотих (266,7 тис доларів).

Пилипенко стверджує, що питання заборгованості з Biprostal вже врегульовано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: