В Україні уповільнилися темпи розвитку авіаринку

Четвер, 11 липня 2013, 08:53

За підсумками I півріччя українські аеропорти обслужили всього на 3,5% більше пасажирів, ніж роком раніше.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на віце-прем'єра Олександра Вілкула.

Згідно з повідомленням, пасажиропотік в українських аеропортах в I півріччі зріс на 3,5% (до 6,2 млн осіб). У попередні роки темпи зростання ринку були більш високими.

"Уповільнення темпів відбулося в основному завдяки найбільшому аеропорту "Бориспіль", що забезпечує близько 65% пасажирських авіаперевезень країни. За шість місяців цього року аеропорт обслужив 3,2 млн осіб - на 14% менше, ніж роком раніше", - пише видання.

Реклама:

Як заявляє прес-служба аеропорту, зниження пасажиропотоку пояснюється припиненням роботи в січні цього року найбільшої базової авіакомпанії "АероСвіт". Її частка на українському ринку становила 38%. Крім того, минулого року аеропорт приймав пасажирів, які приїхали на чемпіонат Євро-2012. Для порівняння, в червні цього року "Бориспіль" обслужив 788 тис пасажирів, а в червні 2012 року - 888 тис людей.

"Проте, більша кількість пасажирів скористалося послугами регіональних аеропортів, а також київського аеропорту "Жуляни". Наприклад, в "Жулянах" показники збільшилися на 168%, а пасажиропотік становив 816 тис осіб", - йдеться в повідомленні.

Крім того, зростання показали аеропорти "Одеса" (+19%), "Харків" (+15%), "Сімферополь" (+15%), "Львів" (+33%) і "Донецьк" (+3%) .

"За півроку збільшилася кількість рейсів авіакомпаній, з'явилися три нових лоу-коста - Vueling, AirOne і Fly Meridiana", - заявив Вілкул.

У країні також почали здійснювати авіаперевезення компанії Air Astana, Fly Georgia і "Авіалінії Харкова".

Іноземні перевізники тепер виконують рейси за 11 новими маршрутами: з Каламати, Катанії і Барселони - в "Жуляни", з Алма-Ати, Астани і Олбі - в "Бориспіль", з Нижнєкамська, Актау, Казані - в "Сімферополь", а також з грецьких Салонік - в "Дніпропетровськ" і "Луганськ", зазначили в Державіаслужбі.

Як повідомляється, більше всіх зростають показники у найбільшої української авіакомпанії МАУ, яка освоює маршрути "АероСвіту" і активно збільшує парк літаків.

За чотири місяці 2013 авіакомпанія перевезла 881,2 тис пасажирів (+30%). Всього цього року МАУ заявила про намір перевезти 4,4 млн осіб (+60%). У цей період активно розвивалися також авіакомпанії "ЮТейр-Україна", "Візз Ейр Україна" і Air Onix.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: