"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За високою зарплатою їдуть із України понад 80% заробітчан - опитування

Середа, 10 липня 2013, 17:50

Низький рівень заробітних плат змушує понад 80% трудових емігрантів України шукати кращої долі за кордоном.

Про це повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова на прес-конференції "Чому українці виїжджають з країни?", передає "Укрінформ".

"Основна маса простих людей виїздить із-за низької зарплати. Про це сказали понад 80% тих, у кого ми запитували. Вони чесно зізналися, що основна причина - це зарплата. Справді, різниця у зарплаті в Україні та в сусідніх країнах перевищує тисячу євро, тому цілком зрозуміло, що люди від'їжджають", - сказала Лібанова, додавши що опитуванням було охоплено 45 тисяч українців.

При цьому, за її словами, 40% цих людей працюють на тих роботах, які не потребують кваліфікації.

Реклама:

"А понад 30% наших трудових мігрантів мають вищу освіту. Що є дуже невтішним фактом. Особливо цим вирізняється міграція в Росію, куди їдуть дещо менш освідчені люди і працюють на тих місцях, де освіта не потрібна. Найбільш кваліфіковані, із вищою освітою - це ті, хто їдуть до Німеччини".

Аналізуючи тенденції щодо повернення українців на Батьківщину, директор Інститут демографії та соціальних досліджень констатувала, що найчастіше додому повертаються із Росії.

"Людина не боїться, що іншим разом в Росію може не потрапити. А ті, хто їде в Німеччину, Іспанію та й навіть у Польщу чи Чехію, бояться, що вдруге їм буде важко поїхати туди, тому намагаються залишитися".

Окрім того, вона наголосила на інших невтішних наслідках трудової міграції українців на Захід.

"Дуже часто не те, що вони не хочуть самі повертатися, - вони намагаються вивезти туди дітей та батьків. І в результаті ми втрачаємо не лише самого мігранта, а й усю його сім'ю", - підсумувала Лібанова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!