Україна може втратити торгові преференції через "піратство"

Середа, 10 липня 2013, 15:11

Україна знову може бути виключена зі списку країн-бенефіціарів Загальної системи преференцій у разі відсутності реальних зрушень у питанні захисту інтелектуальної власності.

Про це заявив перший секретар економічного відділу посольства США в Україні Крістофер Сміт, передає "Інтерфакс-Україна".

"GSP - це система торгових преференцій, які США надають країнам, що розвиваються по всьому світу. Однак для їх отримання ці країни повинні відповідати певним вимогам. Однією з санкцій, яка може бути застосована відносно України, є її виключення з зазначеної програми", - сказав Сміт.

Як зазначила, у свою чергу, директор відділу інтелектуальної власності та інновацій Елізабет Кендл, в даний час складно сказати, яке конкретне рішення може бути прийнято щодо України.

Реклама:

"Якщо говорити про втрату торгових преференцій, це може стосуватися пільгових митних зборів", - додала вона.

Як повідомлялося, Торговельне представництво США в щорічному спеціальному звіті помістило Україну на перше місце в списку країн, що не забезпечують ефективний правовий захист інтелектуальної власності.

Включення до списку не тягне за собою прямих санкцій, однак може стати підставою для перегляду міждержавних угод і скасування преференцій у торгівлі.

Санкції за порушення прав інтелектуальної власності вже вводилися по відношенню до України в 2001 році, коли США викрили країну в найбільшому в Європі обсязі виробництва піратських CD-і DVD-дисків.

Тоді США виключили Україну зі списку країн, яким надавалися торгові преференції, і встановили додаткові 100%-і мита на деякі групи товарів з метою компенсації збитків американських компаній від недотримання прав інтелектуальної власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!