Інвестори тікають з країн БРІК

Середа, 10 липня 2013, 14:52

Відтік капіталу з країн БРІК привів до одночасного падіння на ринках акцій, облігацій і валют в Росії, Бразилії, Індії та Китаї вперше з 2006 року.

Про це пишуть "Вести економіка".

"Кожне десятиліття є будь-яка тема, яка захоплює уяву інвесторів. У 1970-ті роки це було золото, в 1980-і всі говорили про Японію, а в 1990-х - про технологічні компанії", - сказав Рухір Шарма з Morgan Stanley.

Цього року інвестори вивели з фондів, що інвестують в економіку цих чотирьох країн, 13,9 млрд доларів, що становить 27% притоку з 2005 року. Індекс MSCI BRIC впав на 12% в минулому кварталі, а національні валюти впали на 4,1% по відношенню до долара. При цьому держоблігації в середньому втратили 0,6%, а така динаміка спостерігається вперше за сім років.

Реклама:

Експерти відзначають, що інвестори сильно стурбовані ситуацією в Китаї та Бразилії. При цьому інвестори також уникають невеликих економік, що розвиваються, таких як, наприклад, Філіппіни і Таїланд.

Джим О'Ніл, колишній економіст Goldman Sachs, який придумав термін БРІК в 2001 році, вважає, що падіння вартості акцій в Бразилії, Росії та Китаї робить їх дуже привабливими. Він упевнений, що країни БРІК будуть грати найважливішу економічну роль протягом поточного десятиліття, навіть з урахуванням більш слабких темпів зростання.

Сукупний ВВП країн БРІК становив в 2012 році 14,5 трлн доларів і наблизився до розміру економіки США (15,7 трлн доларів).

У 2002 році ВВП становив лише 2,8 трлн доларів. При цьому минулого року ці країни забезпечили 62% зростання світової економіки.

З урахуванням уповільнення темпів зростання економіки, а також сильних розпродажів на тлі побоювань завершення програми кількісного пом'якшення в США, інвестиційні компанії радять своїм клієнтам виходити з активів, а аналітики та економісти відзначають структурні проблеми в економіці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: