"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредитним союзам загрожують санкції за недостатність капіталу

Середа, 10 липня 2013, 11:12

Майже півсотні кредитних спілок отримали від Нацкомфінпослуг акти про правопорушення.

У цих листах регулятор вказує на недостатність їх резервного капіталу, що загрожує застосуванням санкцій до тих кредитних спілок, що не збільшать показник до 15% від активів, пише "Комерсант-Україна".

На початку липня 2013 року багато кредитних спілок (КС) отримали від Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, акти про виявлені правопорушення: їх резервний капітал виявився нижче нормативного показника в розмірі 15% від активів.

Цей капітал формується за рахунок регулярних внесків з чистого доходу КС.

Реклама:

"Кредитна спілка порушила вимоги підпункту 2.2.3."Положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості систем управління кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок", - йдеться в одному з листів.

"Серед наших членів більше 25 КС отримали акти Нацкомфінпослуг", - заявила президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська.

Поки регулятор не застосовував санкцій до порушників, проте кожну КС викличуть до комісії для обговорення способів вирішення проблеми недокапіталізації.

При цьому 8 липня 2013 року на зустрічі з представниками КС директор департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами та бюро кредитних історій Нацкомфінпослуг Геннадій Дмитренко повідомив, що "вони починають активну роботу щодо застосування заходів впливу до кредитних спілок, які не дотримуються вимог законодавства", розповіли учасники зустрічі.

Кредитні спілки не згодні з позицією регулятора. "Ні в одному нормативно-правовому акті не зазначено термін, протягом якого КС зобов'язані довести норматив до 15%", - зазначила Волковська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!