Влада може знизити податкове навантаження на оплату праці

Середа, 10 липня 2013, 10:11

Уряд на своєму засіданні 11 липня 2013 року планує розглянути підготовлений Міністерством доходів і зборів пакет законопроектів, спрямованих на зниження податкового навантаження на доходи фізичних осіб та фонд оплати праці.

З останньої версії поправок до Податкового кодексу і закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування" зникла нульова ставка податку на доходи фізосіб, пише "Комерсант-Україна".

Її пропонувалося застосовувати до доходів до 18 тис гривень на рік (1,5 тис гривень на місяць).

Замість діючої зараз шкали в 15-17% до місячних доходів в обсязі менше або більше десяти мінімальних зарплат буде введена нова диференційована шкала.

Реклама:

Ставка в 10% буде застосовуватися до доходів до 3 млн гривень на рік (250 тис гривень на місяць), що зрівняє у податкових зобов'язаннях переважну більшість громадян. 15% буде стягуватися з доходу понад цього рівня, а 20% - понад 8 млн гривень (666 тис гривень на місяць).

І хоча цю ідею в Мінфіні не підтримали, вона залишилася в законопроекті. Чиновники міністерства підрахували, що 92,5% надходжень податку забезпечують саме наймані працівники, а 97,2% з них отримують зарплату до 10 тис гривень і платять 15%.

Тому зниження ставки податку торкнеться майже всіх працюючих і призведе до втрат місцевих бюджетів у розмірі 21,3 млрд гривень. Без цієї норми втрати становитимуть 7,5 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!