Shell занепокоєна втручанням влади в роботу газового ринку

Понеділок, 1 липня 2013, 20:14

Компанія Shell занепокоєна спробами ручного втручання в український газовий ринок з боку влади.

Про це повідомив в інтерв'ю газеті "Бізнес" голова компанії Shell в Україні Грехем Тайлі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми занепокоєні деякими законодавчими спробами втрутитися в роботу газового ринку, особливо щодо ціноутворення, встановлення зобов'язання продажу газу певним групам споживачів тощо", - сказав він.

За його словами, такі дії з боку влади не додадуть стабільності діяльності компанії Shell в Україні.

Реклама:

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що Кабмін на засіданні 19 червня ухвалив рішення, згідно з яким зобов'язав приватні видобувні компанії в період з 1 липня до 15 жовтня поточного року направляти 50% видобутого газу на закачування в підземні сховища. За словами міністра, такий захід надасть можливість додатково акумулювати в ПСГ близько 1 млрд куб. м газу.

Водночас відповідне розпорядження станом на вечір 1 липня так і не було оприлюднено на урядовому порталі.

Згідно із затвердженим урядом прогнозним балансом надходження та розподілу природного газу на 2013 рік, закачування газу до ПСГ передбачалася в обсязі 8,457 млрд куб куб. м, зокрема газу власного видобутку - 5,502 млрд куб. м, імпортованого - 2,955 млрд куб. м.

Як відомо, 24 січня 2013 року в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Для цього "Надра України" і "СПК-геосервіс" утворили компанії - ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська". Саме з цими фірмами ділитимуть гроші та газ транснаціональні корпорації

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: