Однією з проблем України є стимулююча фіскальна політика - Бальцерович

Понеділок, 1 липня 2013, 13:36

Однією з проблем України, попри те що намітився певний прогрес, є стимулююча фіскальна політика, що передбачає надлишкові видатки бюджету та великі субсидії.

Про це в інтерв'ю Тиждень.ua заявив віце-прем’єр та міністр фінансів Польщі в 1989-1991 роках Лешек Бальцерович.

"Передусім погані умови для приватних інвестицій та ведення бізнесу. Якщо країна має таке освічене населення, але її економіка не зростає належними темпами, головною причиною такого стану є несприятливе середовище для ділової активності", - зазначив економіст, відповідаючи на питання, що заважає Україні реалізувати свій економічний потенціал і набрати високий темп зростання ВВП.

За його словами, однією з проблем України, попри те що намітився певний прогрес, є стимулювальна фіскальна політика, що передбачає надлишкові видатки бюджету та великі субсидії.

Реклама:

"Це призводить до високих податків і тіньової економіки, бюджетного дефіциту й час від часу до економічних криз", - зазначив Бальцерович.

Крім того, за його словами, цього слід позбутися.

"У який спосіб? Тут не треба бути філософом. Насамперед зменшити видатки. Ви витрачаєте чималі кошти на субсидіювання природного газу, тепла тощо - від такої практики в Польщі відмовилися понад 20 років тому. Низькі ціни на блакитне паливо для населення завдають шкоди. По-перше, підвищують навантаження на бюджет. По-друге, підтримують залежність від імпорту з Росії. Це дуже неефективна економічна політика, що свідчить про прагнення української влади отримати певні цінові поступки від Кремля", - говорить Бальцерович.

За словами польського економіста, коли ви дорого платите за паливо, можна заощадити на інноваціях та нововведеннях.

"Тож субсидії не мають сенсу ні з економічного, ні з політичного погляду. Крім того, на умови ведення бізнесу суттєво впливає рівень корупції. За масової, непередбачуваної корупції, однією з причин якої є зарегульованість, яка шкодить бізнесу, очікувати значного обсягу чесних інвестицій не випадає. А без них економіка швидко не розвиватиметься. Проблему можна вирішити, якщо усунути її причини", - зазначив Бальцерович.

За словами Бальцеровича, потрібні широка дерегуляція й перехід на нові правила регулювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!