Новинський може відмовитися від банку "Форум"

Понеділок, 1 липня 2013, 12:55

Власник групи "Смарт-холдинг" Вадим Новинський, який у жовтні минулого року домовився з німецьким Commerzbank про покупку банку "Форум", може відмовитися від придбання.

Про це Forbes розповіли три не залежних один від одного джерела.

Як повідомляється, банк "Форум", на відміну від інших великих фінустанов, до цих пір не опублікував звіт за минулий рік.

"Свою роль в цьому зіграв довгий процес щодо закриття угоди, - пояснює керівник департаменту зі зв'язків з громадськістю "Смарт-холдингу" Євген Загорулько. - Звітність буде опублікована на зборах акціонерів, які очікуються у липні 2013 року".

Реклама:

Активи "Форуму" на 1 квітня 2013 дорівнювали 9,3 млрд гривень. У першому кварталі його кредитний портфель виріс на 10% - до 7,3 млрд гривень. Власний капітал банку - 1,5 млрд гривень

Банки зобов'язані оприлюднити свою річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком у друкованому виданні або на сайті не пізніше 30 квітня.

Як пише видання, в "Смарт-холдингу" подробиць аудиту не розголошують.

"Аудитори зробили свою роботу", - констатує гендиректор "Смарт-холдингу" Олексій Пертін.

За його словами, звітність аудійована тією ж компанією, що і зазвичай. Звітність "Форуму" за 2011 рік перевіряли PricewaterhouseCoopers і "Актив-Аудит".

Як розповіли два колишніх співробітника "Форуму" середньої та вищої ланки, які покинули банк цього року, звітність та висновок аудиторів вказували на необхідність серйозної докапіталізації.

"Цифра була надто великою", - констатує колишній співробітник банку.

За його словами, на початку року "Смарт-холдинг" навіть намагався перепродати "Форум" на ринку, але безуспішно. Цю інформацію Forbes підтвердив банкір, якому надійшла пропозиція про покупку "Форуму".

Зараз у банку проходить перевірка НБУ.

За словами джерела в "Форумі", вона стартувала на початку червня і триватиме близько місяця, а її ініціаторами були нинішні акціонери.

"Це неправда, - заперечує Пертін. - Нацбанк сам вирішує, коли проводити перевірку".

Як пише видання, перевірка регулятора може зіграти на руку Новинському - її результати можуть послужити приводом для перегляду умов покупки "Форуму" у Commerzbank або навіть розриву договору.

"За результатами аудиту НБУ вони зможуть вбити двох зайців - знизити ціну і перекласти відповідальність за проблемні борги на колишнє керівництво", - говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець. - Тільки за результатами перевірки операція буде закрита".

"Новинський не підтвердив, але і не спростував можливість перегляду угоди або розриву угоди з Commerzbank, порадивши звернутися за коментарями в сам банк", - йдеться в повідомленні.

"Угода відбулася, банк у нас у власності. Все інше - інсинуації", - запевнив у телефонній розмові Пертін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!