Apple ухилилася від податку в Англії

Понеділок, 1 липня 2013, 08:56

Компанія Apple в минулому році не заплатила жодного пенні податку на прибуток корпорацій у Великобританії.

Про це пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, податкові відрахування, які виникли внаслідок передачі акцій співробітникам, звели податковий рахунок до нуля. У 2011 році Apple заплатила Британії 11,4 млн фунтів.

Представники американської компанії в травні взяли участь у слуханнях фінансового комітету Сенату США, де її звинувачували у занадто агресивному використанні методів ухилення від податків.

Реклама:

У 2011 році 84% операційного прибутку корпорації довелося на компанію Apple Sales International, зареєстровану в Ірландії, що дозволяє їй знизити ставку податку на прибуток до 0,05%.

Apple не розкриває обсяг прибутку, отриманого від роботи у Великобританії, оскільки продажі на островах становлять менше 10% від сукупної виручки. Але, судячи зі звіту, наданого в SEC, у минулому фінансовому році компанія отримала від діяльності в Європі 15 млрд доларів операційного прибутку при виторзі, рівному 36,3 млрд доларів.

Apple стверджує, що використовує тільки законні методи зниження податкового тягаря. Тім Кук на слуханнях у Конгресі США підняв тему спрощення податкового законодавства, яке заважає компаніям нормально працювати.

Тобто, по суті, не Apple звітувала перед владою США, а навпаки. Кук вважає, що ставку на дохід корпорацій в США потрібно знизити до двадцяти з невеликим відсотків, а ставку на репатріацію капіталу - до 5-7%, і тоді американські корпорації відмовляться від складних схем і повернуть фінанси на батьківщину.

Зараз робочі групи в палаті представників і сенаті закінчують розробку законопроектів, які повинні вирішити проблему приховування прибутку на зарубіжних рахунках.

Торік аналітики JPMorgan порахували, що понад 1 тис. американських компаній приховують таким чином від податкової служби понад 1,7 трлн доларів. Лідером списку стала Apple, яка зберігає в юрисдикціях з м'яким податковим кліматом близько 102 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!