"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ефективність торгівлі України з ЄС та Митним союзом падає

Субота, 8 червня 2013, 10:55

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України з потенційними "інтеграторами" - Європою та МС - неухильно зростає

Про це в своїй статті для ZN.UA пише доктор економічних наук, професор Павло Гайдуцький.

"На початок 90-х основні обсяги зовнішньої торгівлі України припадали на країни СНД. Але за 16 років частка країн МС у зовнішньому товарообігу України скоротилася з 49,3 до 36,7%. Таке зниження товарообігу України з країнами СНД лише частково компенсувалося за рахунок зростання товарообігу України з ЄС. Головним чином це скорочення було компенсоване збільшенням товарообігу з іншими країнами світу", - зазначив економіст.

При цьому Гайдуцький підкреслив, що ефективність зовнішньої торгівлі України з країнами - потенційними інтеграторами постійно знижується.

Реклама:

"Так, за останні 16 років від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України з ЄС зросло майже у вісім разів (з -1,2 млрд доларів до -9,2 млрд доларів) при зростанні товарообігу тільки в 5,4 рази. За цей же період від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України з МС теж зросло майже в чотири рази (з -3 млрд доларів до -11,7 млрд доларів) при збільшенні товарообігу тільки в 3,6 рази", - навів приклад професор.

При цьому сальдо торгівлі України з іншими країнами світу за цей період було позитивним, і воно виросло з 1 млрд доларів до 5,1 млрд доларів, тобто уп'ятеро, при зростанні товарообігу в 6,5 рази,

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: