Екс-міністр екології Злочевський скуповує нафтогазові компанії

П'ятниця, 7 червня 2013, 14:25

Колишній міністр екології Микола Злочевський придбав полтавське підприємство "Зонд" - одного з лідерів нафтосервісного ринку України.

Про це пише Forbes з посиланням на топ-менеджера компанії.

Як повідомляється, близький знайомий Злочевського уточнив, що той придбав "Зонд" разом з партнерами, імена яких він не назвав.

Нагадаємо, Злочевський очолював Мінекології з червня 2010-го по квітень 2012 року.

Реклама:

"Зонд" створений в 1995 році. У числі його клієнтів - "Куб Газ" польського мільярдера Яна Кульчика і "Гео Альянс" Віктора Пінчука. Виручка компанії за перше півріччя 2012 року - 86,2 млн гривень. До жовтня 2012 року компанію контролював полтавець Олександр Політучий, пише видання.

Згідно з повідомленням, у жовтні 75% "Зонда" придбала компанія "Енергоспецтранс". У цієї фірми, за даними Єдиного реєстру фізичних та юридичних осіб - та ж адреса, що й у компанії "Еско Північ", яку Злочевський контролює через кіпрський офшор Burisma.

Нафтогазовидобувні компанії Злочевського - "Еско Північ" і "Парі" - нарощують виробництво стахановськими темпами.

За даними Міністерства енергетики, з 2009 по 2012 рік "Еско Північ" наростила видобуток майже в 10 разів - до 185 млн кубометрів. "Парі" в 2012 році збільшила видобуток на 22% - до 16,8 млн. кубометрів.

Як пише видання, "Зонд" - не єдина компанія, куплена Злочевським та його компаньйонами за останній рік.

У серпні 2012 року Burisma придбала контрольний пакет "Кримпаливенергосервіс", який видобуває нафту і газ в Криму, а в листопаді Антимонопольний комітет дозволив Burisma придбати контроль над "Першої української нафтогазової компанією" і "Нафтогаз Гарант", йдеться в матеріалі.

Наприкінці квітня 2013 Burisma отримала схвалення антимонопольного органу на придбання 25% невеликої компанії "Техноресурс", яка видобуває нафту в Сумській області.

"Злочевський вкладає не тільки в покупку, але і в устаткування і персонал", - зазначає керівник проекту "Перший бурової портал" Андрій Закревський.

На його думку, екс-міністр створює нафтогазовий холдинг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: