"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредитори звинувачують Лагуна у невиплаті відсотків - ЗМІ

П'ятниця, 7 червня 2013, 11:38

У березні бізнесмен Микола Лагун виплатив іноземним кредиторам "Кредитпромбанку" лише 20% суми боргу.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Як пише видання, новий власник Кредитпромбанку Лагун переводить у Дельта Банк не всіх клієнтів проблемної установи.

Як стало відомо, Лагун запропонував нерезидентам-вкладникам Кредитпромбанку повернути тільки п'яту частину їхніх грошей.

Реклама:

"До березня нам справно платили відсотки по депозитах, а тепер він сказав, що у нього вказівка ​​не повертати гроші нерезидентам. Він повернув тільки 20% іноземним банкам, які інвестували в Кредитпромбанк, і сказав, що готовий у такому ж розмірі повернути наш депозит" , - заявив один з клієнтів на умовах анонімності.

Вкладники вже звернулися до Нацбанку з вимогою "вжити заходів" щодо установи, яка відмовляється виплачувати їм депозит, а також визнати проблемним такий банк.

Глава НБУ Ігор Соркін від коментарів відмовився.

Згідно з повідомленням, до кризи велика кількість іноземних банків і фінансових компаній, серед яких Європейський банк реконструкції та розвитку, Raiffeisen, Commerzbank, Cargill вклали в Кредитпромбанк у вигляді кредитів і куплених облігацій більше 700 млн доларів.

У 2010 році 28 кредиторів у рамках реструктуризації боргів домовилися про конвертацію 400 млн доларів кредитів в 48% акцій Кредитпромбанку.

Як пише видання, джерела серед цих банків і в Кредитпромбанку підтвердили, що в грудні 2012 року - січні 2013 року установи отримали від колишнього глави правління Віктора Леонідова гроші за свої частки в Кредитпромбанку, а в березні новий власник Лагун виплатив їм тільки 20% за кредитні лінії.

Лагун, у свою чергу, підозрює, що походження цих коштів незаконно.

"Я передав інформацію до правоохоронних органів і чекаю їх вирішення", - заявив він.

Вкладники ж стверджують, що на їх рахунках лежать кошти, перераховані ним Кредитпромбанком, який у 2010 році конвертував у депозити облігації банку, куплені інвесторами до кризи у швейцарського банку Credit Suisse.

На думку юристів, у вкладників є шанси виграти справу, якщо вони доведуть право власності на грошові кошти.

"Більше того, якщо вони зможуть довести шахрайські дії Миколи Лагуна, йому доведеться відповідати своїми активами, включаючи Дельта Банк, стверджують експерти юридичної фірми Integrites", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: