Янукович планує придбати 100-річний металургійний завод у Сербії

П'ятниця, 7 червня 2013, 10:40

Україна цікавиться можливістю придбання найбільшого металургійного заводу Сербії "Железара Смедерево", але рішення буде приймати після вивчення цього питання експертами.

Про це повідомив в ході візиту до Бєлграда президент Віктор Янукович, пише "Прайм".

"Цьому металургійному заводу вкрай необхідні реконструкція і інвестиції. Питання вивчається. Ми зацікавлені в тому, щоб стати стратегічним партнером і отримати контрольний пакет акцій", - сказав Янукович.

Реклама:

За словами Януковича, Україна має необхідну сировину для роботи "Железара Смедерево", але потужності заводу з виробництва 800 тисяч тонн сталі на рік, за оцінкою президента, не є великими. Він нагадав, що Україна щорічно виробляє 35 млн тонн сталі.

Цього року "Железаре Смедерево" виповнюється 100 років, пише видання.

Як повідомляється, з 2003 року підприємство належало американській сталеливарній корпорації US Steel, приносило збитки і було на межі закриття.

Щоб запобігти банкрутство заводу, Сербія в січні 2012 року викупила його у US Steel за символічну суму в один долар. З тих пір сербська влада в пошуках стратегічного інвестора. Можливість запуску процедури банкрутства або закриття заводу, на якому зайнято більше 5 тисяч людей, Сербія не розглядає через його соціальної значущості.

У 2012 році члени уряду Сербії неодноразово заявляли про готовність ВАТ "НПК "Уралвагонзавод" (УВЗ) купить "Железара Смедерево", проте російська компанія відмовилася від придбання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: